Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jan Němec

Povijest svjetlosti

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Katica Ivanković
  • 02/2017.
  • 424 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039978
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Autor postavlja pitanje jesmo li ikada razmišljali o tome kako bi izgledala priča napisana svjetlosnom zrakom. Kao prvo, ne bi to bila obična priča, nego posve neobična sudbina rasprostranjena na nekoliko mjesta, epoha i povijesnih događaja. Drugo: bila bi to pripovijest o fotografu, jer fotograf je majstor svjetlosti. Treće: priča bi, naravno, obilovala sjenama, ali kako svaka stvar ima i svoju suprotnost, u jednom bi se trenutku pojavila unutarnja svjetlost i sve bi se promijenilo.

Tko je zapravo bio František Drtikol? Dendi iz rudarskoga gradića, svjetski poznat fotograf koji je dva puta bankrotirao, majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama, mistik i budist koji je vjerovao u komunizam, čovjek pun proturječja koja su se manifestirala izvana i sintetizirala unutra? Ništa od svega navedenoga ili sve pomalo?

Koncepcija Němecova opsežna romana "Povijest svjetlosti" vrlo je neobična za suvremenu češku prozu – taj umjetnički i duhovni bildungsroman nalik freski pokriva razdoblje duže od pedeset godina, oživljavajući rudnike srebra u Příbramu, München u doba Jugendstila, raspad Austro-Ugarskoga Carstva i boemštinu međuratne Čehoslovačke s nagim modelima gotovo neprimjetno utkanima u niti priče i svjetlosti... Autor je za ovu hvaljenu knjigu dobio izvrsne kritike i nagradu Europske unije za književnost 2014., kao i nagradu Češka knjiga iste godine.

Iz kritike:

Siguran sam da romanu Jana Němeca Povijest svjetlosti nema premca u suvremenoj češkoj književnosti. Štoviše, tvrdim da je to ona svjetlosna pojava koja već dugo nedostaje češkoj književnosti. - Jiří Kratochvil, književnik, ČT art

Njegovu ambiciju odaje već i sam naslov djela – ako pišete Povijest svjetlosti, morate očekivati čitateljske i kritičarske reakcije koje će ishod uspoređivati s razmjerima odabrane zadaće. Němec je položio ispit, čitak je i dubok, produhovljen i pristupačan. - Aleš Palán, Hospodářské noviny

Cio roman vrijedan je i plodan eksperiment koji svjedoči o Drtikolu, o povijesti fotografije kao nove umjetničke forme, o kulturnoj klimi neizmjerno zanimljivog i turbulentnoga kraja Austro-Ugarske Monarhije, Prvoga svjetskog rata i o dvadesetim godinama koje potom slijede, ali i o mogućnostima suvremenoga romanesknog pripovijedanja. - Petr A. Bílek, Respekt

Jan Němec rodio se 1981. u Brnu. Studirao je sociologiju i religijsku kulturu na Masarykovu sveučilištu u Brnu te dramaturgiju na Janáčekovoj umjetničkoj akademiji u istom gradu. Izdao je zbirku poezije "První život" (Prvi život, 2007.), a potom zbirku kratkih priča "Hra pro čtyři ruce" (Četveroručno sviranje, 2009.) i biografski roman o poznatome fotografu Františeku Drtikolu pod naslovom "Dějiny světla" (Povijest svjetlosti, 2013.). Němec je urednik u izdavačkoj kući Host, kao i u književnom mjesečniku Host. Hvaljena od kritike i čitatelja, knjiga "Povijest svjetlosti" priskrbila je autoru više nagrada i nominacija: Nagradu Europske unije za književnost 2014., nagradu Češka knjiga 2014., nominaciju za nagradu Magnesia Litera za prozu 2014., nominaciju za Nagradu Josefa Škvoreckog 2014. Jan Němec bio je dvije godine predsjednik češke strukovne organizacije prozaika i pjesnika Asociace spisovatelů (Udruženje pisaca) osnovane 2014. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –