Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Božić

Kristalno zvono

  • Nakladnik: Fraktura
  • 08/2017.
  • 211 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532668889
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Miris kolača i hrane onaj je koji će nas najčešće, kao kod Prousta, odvesti u djetinjstvo, razbuditi lijepa i manje lijepa sjećanja, u nama rasplamsati neke zatomljene emocije. Majčina kuharica, zapisana u tipičnom socijalističkom rokovniku, prepuna recepata za sva obična, svakodnevna jela, za kolače koji su se radili o slavljima ili da se u kući ima nešto slatko, Mirku Božiću poslužila je kao okidač da ispiše niz pripovijedaka o rodnome Mostaru, o obitelji, odrastanju, o sebi. Pjesnički zaigran, poput djeteta pred bombonijerom, autor svakim novim okusom, svakom poslasticom uranja dublje u sjećanje te rekreira svijet izgubljen u vihoru rata i bolesti.

Ovaj složenac pred čitateljem se otvara kao rasuti roman, kao poznata priča jer ona je jednako posebna i univerzalna priča o sazrijevanju i shvaćanju svijeta oko sebe. Poput kolača, brižno pripravljanog, posluženog s ljubavlju "Kristalno zvono" postaje lijepi i trajni spomen koji umjetnik može sagraditi majci te darovati gradu djetinjstva.

Mirko Božić rođen je u Mostaru 1982., gdje je diplomirao kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pokretač je međunarodnog književnog festivala Poligon. Piše poeziju, prozu, esejistiku, kritiku i prevodi.

Objavio je zbirke pjesama "Jedrim kroz buru" (2001.), "Bijele noći" (2004.), "Mrlje na njenim rukama" (2012.) i "Trajekt u šumi" (2021.) te roman "Kristalno zvono" (2017.) i monografiju "Mostar iza kulisa" (2017.).

Djela su mu prevedena na engleski, njemački, francuski, talijanski, slovački, poljski, mađarski, grčki, španjolski i albanski.


Dobitnik je nagrade časopisa Opomena (2003.), Šimićeve nagrade (2000.), nagrade Zdravko Pucak (2012.) te nagrade CEI Fellowship (2014.).

Gostovao je na rezidencijama i festivalima u zemlji i inozemstvu te su mu djela objavljena u književnim časopisima i antologijama.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –