Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Salman Rushdie

Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Igor Buljan
  • 07/2017.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861730
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U bliskoj budućnosti, nakon što se na New York sruči oluja, počinju čudnovati događaji. Jedan vrtlar s obje noge čvrsto na zemlji otkrije da mu stopala na dotiču više tlo dok hoda. Crtača stripova probudi zagonetno biće koje ga podsjeti na vlastitu kreaciju u stilu Stana Leeja. Djetešce u kolijevci prepoznaje korupciju samom svojom prisutnošću, obilježavajući krivce plikovima i čirevima. Zavodljiva sponzoruša ubrzo se priljuči borbi protiv sila koje nadilaze maštu.

Svi oni potječu, čega nisu svjesni, od hirovitih, mušičavih, obijesnih stvorenja znanih kao džinovi koji žive u svijetu koprenom odvojenom od našeg. Prije mnogo stoljeća, Dunia, džinska princeza, zaljubila se u jednog razboritog čovjeka. Zajedno su donijeli na svijet zaprepašćujući broj djece, nesvjesne svojih fantastičnih moći, a ona su se kroz naraštaje raštrkala ljudskim svijetom.

Nakon što je granica između svjetova spektakularno probijena, Dunijina djeca i drugi igraju presudnu ulogu u ratu epskih razmjera između svjetla i tame koja traje tisuću i jdnu noć – ili dvije godine, osam mjeseci i dvadest osam noći. To je vrijeme strahovitih previranja, kad su uvjerenja upitna, riječi otrov, šutnja bolest, a buka skriva kletvu.

 

Rushdiejeva rapsodija na temu "Tisuće i jedne noći" zatječe pripovjedača na vrhuncu maštovitosti dostojne njegove slavne prethodnice. "Dvije godine, osam mjeseci i dvadest osam noći" satirično je djelo puno draži i ludosti, suparništva i izdaja, kismeta i karme, zanosa i iskupljenja.

Salman Rushdie (Mumbai, 1947.) autor je, uz ovaj, još trinaest romana: "Grimus", "Djeca ponoći", "Sram", "Sotonski stihovi", "Harun" i "More Priča", "Maurov posljednji uzdah", "Tlo pod njenim nogama", "Bijes", "Klaun Shalimar", "Firentinska čarobnica", "Luka i vatra života", "Dvije godine, osam mjeseci i dvadeset osam noći" te "Zlatna kuća". "Djeca ponoći", objavljena 1981. godine, jedina su knjiga koja je osvojila dva Bookera: dva različita žirija dodijelila su joj 1981. nagradu Booker i 1993. nagradu Booker of Bookers, a 2008. zahvaljujući glasovima javnosti osvojila je nagradu Best of the Booker. Rushdie je autor i zbirke kratkih priča "Istok, zapad" te triju knjiga nefikcionalne proze: "Jaguarov osmijeh", "Imaginarne domovine: eseji i kritike 1981.–1991." i "Korak preko crte", kao i suurednik dviju antologija, "Zrcaljenje" i "Najbolje američke kratke priče 2008." Rushdiejevi memoari "Joseph Anton" objavljeni su 2012. i postigli su međunarodni uspjeh. Djela su mu prevedena na više od četrdeset jezika. 

Godine 2007. zbog svojih književnih zasluga proglašen je vitezom, a dobio je, među brojnim priznanjima, Whitbreadovu nagradu za najbolji roman (dvaput), Njemačku nagradu za autora godine, Veliku nagradu Budimpešte, Commandeur des Arts et des Lettres (najviše francusko umjetničko odlikovanje), Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost i Aristeion Europske unije. Dobitnik je priznanja Library Lion Javne knjižnice u New Yorku te danske nagrade Hans Christian Andersen za 2014. godinu. Član je Američke akademije umjetnosti i književnosti i trenutačno predaje kao gost na Sveučilištu u New Yorku. Počasni je doktor i član šest europskih i sedam američkih sveučilišta te počasni profesor humanističkih znanosti na MIT-u i bivši počasni predavač na Sveučilištu Emory.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Salman Rushdie na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2017. –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –