Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rade Šerbedžija

Poslije kiše

  • Nakladnik: Hena com
  • 10/2017.
  • 412 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591835
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prvu svoju knjigu autobiografskih zapisa, "Do posljednjeg daha", Rade Šerbedžija objavio je 2005. godine. U to vrijeme Šerbedžija je živio u Americi, gdje je, nakon svjetskog uspjeha filma Milča Mančevskog "Prije kiše", dobivao uloge u filmovima P. Noycea, J. Wooa, S. Kubricka, C. Eastwooda i drugih poznatih američkih redatelja. U knjizi "Poslije kiše" Šerbedžija nastavlja tamo gdje je s prvom autobiografskom knjigom stao – pa pripovijeda o holivudskim ulogama i nemilosti američke filmske industrije, o planetarno popularnim zvijezdama s kojima je surađivao ali i o "malim", anonimnim ljudima s kojima ga je život spajao, o povratku u Hrvatsku te o događajima iz prošlosti i sadašnjosti koji su utjecali na njegovu sudbinu i umjetničku karijeru.

Od malog mjesta Bunić u Lici gdje je rođen, Vinkovaca gdje je odrastao, Ljubljane i Londona u kojima je proveo svoje prve izbjegličke godine, do Santa Monice gdje je u Americi živio, Brijuna na kojima već sedamnaest godina svakoga ljeta igra kralja Leara u svom Kazalištu Ulysses i Rijeke u kojoj danas radi kao redovni profesor glume na Studiju glume i medija na riječkom Sveučilištu, Rade Šerbedžija ispisuje emocionalnu i profesionalnu geografiju svog života.

Pritom piše onako kako radi i sve ostalo – strastveno, iskreno, srčano i bez fige u džepu. Mudar je kad nastoji razumjeti one koji su ga optuživali i osuđivali, sentimentalan kad ispisuje posvete prijateljima kojih više nema, samoironičan kad piše o vlastitim promašajima, objektivan kad preispituje situacije koje su mu odredile sudbinu, potresen kad se dostojanstveno oprašta s roditeljima na samrtnoj postelji.

U knjizi "Poslije kiše" Rade Šerbedžija osebujnom literarnom vještinom i mudrošću progovara o ljudima, gradovima, svjetovima, umjetnosti, idealima i uspomenama koje su nadživjele sva naša nevremena. Ipak, više od svega, piše o ljubavi. O ljubavi prema obitelji, prijateljima, zavičaju, vinu, nogometu, domovini, glazbi, kazalištu i pobratimstvu koje sve to povezuje.

Pod ugašenim svjetlima reflektora, tamo gdje žmirka još samo svjetlo kompjuterskog ekrana i tamo gdje čovjek biva sam bez obzira na sve množine u koje je uvršten, Rade Šerbedžija progovara glasom koji zna kako se najmudrije igra glavna rola u vlastitom životu.
     
Marina Vujčić, urednica

Rade Šerbedžija diplomirao je glumu na Akademiji u Zagrebu. Već za vrijeme studija počeo je igrati glavne uloge u filmovima i kazališnim produkcijama. Njegove interpretacije Peer Gynta, Don Juana, Georgija, Melkiora, Edipa, Hamleta, Leonea, Kralja Leara i Richarda III. neponovljiva su glumačka ostvarenja.

Napisao je i objavio pet knjiga poezije, dvije autobiografske knjige i dvanaest nosača zvuka.

Potpisuje i dvanaest autorskih režija u kazalištu. Jedan je od osnivača Kazališta Ulysses i pokretač je i redovni profesor glume na Studiju glume i medija na Sveučilištu u Rijeci. Dobitnik je brojnih glumačkih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –