Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dejan Jović

Rat i mit : Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2017.
  • 416 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532668766
  • Cijena: 23.76 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako suvremena Hrvatska interpretira rat, i zbog čega se od njega nikako ne može udaljiti? Zašto je baš u Hrvatskoj rat središnji dio novog državnog i nacionalnog identiteta? Zašto dizajneri identiteta i veliki dio javnosti panično reagiraju na svaku drukčiju interpretaciju Domovinskog rata? Nije li Hrvatska samu sebe okovala vlastitom selektivnom, tabuiziranom i u značajnoj mjeri falsificiranom interpretacijom prošlosti? Je li društvo koje inzistira na jednom jedinom dopuštenom tumačenju povijesnih događaja sposobno za napredak, za suočavanje s izazovima ideje slobode, na koncu i za vlastiti opstanak?

Dejan Jović u svojoj novoj knjizi "Rat i mit – Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj" postavlja gornja pitanja ali i nastoji slobodno, bez tabua i bez suvišnih zanosa, raspravljati o njima. Preispituje dominantni narativ o hrvatskojdržavnoj samostalnosti i Domovinskom ratu, rastvara mitove koje smatra opasnim za slobodu, demokraciju i suverenitet, te ističe da je politika identiteta u Hrvatskoj danas jedan od glavnih razloga njene stagnacije, pa i nazadovanja. Osnovna autorova poruka knjige jest da hrvatsko društvo treba smoći hrabrosti da se oslobodi nametnutih okova, da umjesto povišenih emocija odabere argument i tako ispuni preduvjet stvarne demokratske tranzicije i napretka.

“Autor na inovativan način primjenjuje modernističke teorije nacije na povijesni proces raspada Jugoslavije i stvaranja hrvatske države te pokazuje da je izgradnja novoga nacionalnog identiteta utemeljena u specifičnoj selekciji i kombinaciji povijesnih elemenata. Drugo, pokazuje kako su interesi dominantnih političkih i društvenih aktera povezani sa sadržajem nove konstrukcije hrvatskoga nacionalnog identiteta. Istodobno, ta konstrukcija eliminira i tabuizira skupine i teme koje nisu s njom uskladive. Iz ove prikrivene sveze interesa i diskursa proizlaze i antiliberalna i autoritarna obilježja hegemonijskoga hrvatskog nacionalizma, koji je uspostavljen kao obvezujući okvir za sve aktere hrvatske politike, na desnici, centru i ljevici. Ova knjiga je pledoaje za obranu liberalno-demokratskih vrijednosti i očuvanje slobode znanstvenog istraživanja.” - prof. dr. sc. Nenad Zakošek, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

“Ova knjiga pruža jedinstvenu priliku za informiranu diskusiju o nacionalnom identitetu u postjugoslavenskom poraću. Jovićev interdisciplinarni i humanistički angažiran pristup dijeli senzibilitet postkolonijalnih studija koji mu omogućuje da uoči poveznice između političkih procesa i svakodnevnog iskustva Drugih u kontekstu nedovršene demokratizacije. Na izazov da u vremenu otvorenih rana piše za bilo koga prihvatljivo, autor je odgovorio predanošću da piše znanstveno, podsjećajući nas na bit toliko željene demokracije argumentirano suočavanje različitih interpretacija.” - doc. dr. sc. Zlatan Krajina, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

“Dejan Jović pripada redu najuglednijih teoretičara u oblasti politologije. Knjiga o osnivačkom mitu Domovinskog rata na teorijski i normativno snažan i angažiran način analizira jedno od najsloženijih pitanja utemeljenja Hrvatske kao političke zajednice. Po svom značaju predstavlja prekretnicu u suvremenoj politologiji jugoistoka Evrope.” - prof. dr. sc. Milan Podunavac, Univerzitet Donja Gorica, Crna Gora

Dejan Jović (Samobor, 1968.) je redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Diplomirao je u Zagrebu, magistrirao u Ljubljani i u Manchesteru, a doktorirao na LSE (1999.). Od od 2000. do 2010. je bio docent na Sveučilištu Stirling u Škotskoj. Od 2010. do 2014. bio je glavni analitičar Predsjednika Republike Hrvatske (Ive Josipovića), a od 2012. do 2016. i voditelj Odsjeka za međunarodnu politiku i diplomaciju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Bio je i predsjednik Upravnog vijeća Instituta za razvoj i međunarodne odnose (2014. do 2016.). Gostujući je profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka (od 2015.), a u 2017/18 i gostujući istraživač na londonskom Goldsmiths koledžu.

Autor je knjige „Jugoslavija: država koja je odumrla“, objavljene u Zagrebu i Beogradu (2003.) i u SAD-u (2009.). Urednik je tri zbornika iz područja teorije međunarodnih odnosa: „Realizam“ (2013.), „Liberalne teorije međunarodnih odnosa“ (2014.) i „Konstruktivističke teorije međunarodnih odnosa“ (2016.), te zbornika u usponu Slobodana Miloševića na vlast (2008). Od 2013. je glavni i odgovorni urednik politološkog časopisa Politička misao.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –