Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roman Simić Manuel Šumberac

Jura i kuckalo protiv dosade

  • Nakladnik: Profil
  • Ilustracije: Manuel Šumberac
  • 11/2017.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533136028
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Juri je strahovito dosadno, onako baš do kraja, kad su se sve boje pretvorile u sivu, a i ta siva je beživotna i kad nemaš snage ni misliti. Jura samo može gledati u strop i na sve prijedloge ukućana odgovarati riječima: „Ne, to je dosadno.“

Ali onda se pojavi neobičan, pomalo trokutast mačak, koji gnjavi, ne zaustavlja se sve dok Juri ne ispriča svoju priču. Priču o kuckalu. Protudosadnom. Punim imenom: Priču o kuckalu protiv dosade. Dakle: što je to dosada, odakle je i kamo smjera – htjeli biste znati? I što ćemo s njom kad se pojavi, mi veliki i mi mali? Jura, mačak i roditelji?

Autorski dvojac, Roman Simić i Manuel Šumberac, koji je crtežom i riječju djeci vratio Babu Jagu sada se dohvatio dosade i kucka vam, evo, na vrata! A kuckalom se rukuje lako (radi ovako, i to svaki dan): Jura unutra, dosada van!

Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Kao pisac za odrasle dobitnik je Nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu ("U što se zaljubljujemo", 2005.), nagrade Ranko Marinković za priču (Te djevojke, 2012.) i nagrade Kiklop za najbolju domaću proznu knjigu ("Nahrani me", 2012.), a knjige su mu prevođene na španjolski, njemački, engleski, poljski, slovenski, rumunjski i makedonski jezik.

S ilustratorom Manuelom Šumbercem za izdavačku kuću Profil sukreirao je hvaljenu slikovnicu "Baba Jaga i Div Zaborav" te serijal o dječaku Juri ("Jura i kuckalo protiv dosade", "Jura i gospođica Zavissst", "Jura i upute za odrastanje" te "Jura i raketa za tužne misli"), za koje su im dodjeljivane nagrade Grigor Vitez i Ovca u kutiji.

"Iva, do Mjeseca i natrag" njegov je prvi roman.

Manuel Šumberac rođen je 1988. godine u Puli. Magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno djeluje na području animiranog filma i ilustracije. Autor je animiranih filmova, glazbenih videospotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga. 

Za svoj je rad višestruko nagrađivan: Grigor Vitez za ilustracije za stariju dob djece za slikovnicu "Jura i kuckalo protiv dosade"; kao glavni animator na filmu "Guliver" autora Zdenka Bašića osvaja Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma te posebno priznanje na Libertas filmskom festivalu u Dubrovniku; za svoj animirani film "Escargot" (2010.) osvojio je drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders.

Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin osvojio je dvaput – 2010. za Gibbonijev videospot "Žeđam" i 2012. za likovno oblikovanje albuma "Svijet glamura" Hladnog piva. Za animirani glazbeni videobroj "Your Irresistible Smile" 2012. osvojio je Golden Bra Award za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; Zlatnu ribicu Neuma osvojio je 2014. za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu. Dosad je napravio 4 autorska animirana filma i 4 videospota.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –