Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jáchym Topol

Noćni posao

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Sanja Milićević Armada
  • 02/2007.
  • 292 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532660046
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
»Noćni posao» roman je između realnosti i fantazmagorije, roman o 1968. godini i odrastanju. Glavne junake, trinaestogodišnjeg Ondru i njegovog mlađeg brata Kamila otac pred ruskim tenkovima iz Praga odvodi k djedu na selo na granicu Njemačke i Poljske. U nekoliko mjeseci dječaci prolaze dramatične trenutke, oca im progoni tajna policija, oni se natječu sa seoskim dječacima u okružju mističnih planina prepunih bunkera koji skrivaju tajne iz Drugoga svjetskog rata, a na tavanu djedove kuće nalaze se papiri koje svi trebaju.

Napet, uzbudljiv, magičan, Topolov Noćni posao prikazuje Češku kakvu ne poznajemo i revoluciju 1968. iz gledišta dječaka na početku puberteta. Iz kritike:

Da je Louis-Ferdinand Céline ikada napisao roman o odrastanju, vjerojatno bi bio sličan «Noćnom poslu» Jáchyma Topola: romanu koji proganjaju furije povijesti, sa spiljama, bunkerima i tamnicama, stražarima, ubojicama i špijunima, s djetinjastim igrama skrivača i kušnjama hrabrosti koje u svakom trenutku mogu postati krvava zbilja – sve to ispričano u dahu, mješavinom umjetničkoga i svakodnevnog jezika koji vuče prema naprijed meljući stvarnost u prah.
Süddeutsche Zeitung

Jáchym Topol je odbacio suvremene teme kojima je stekao položaj kultnog autora. Odao je poštovanje staroj mudrosti, prizvao je čuda i oživio istinu mitova. Uspio se oduprijeti mašineriji kultne proze, koja se i u češkoj sredini s nekadašnje periferije počinje premještati u središte literarnog događanja. Ostao je sam. A to je ono što njegovu pisanju ide u prilog.
Host

Jáchym Topol (1962., Prag) češki je pisac, pjesnik, glazbenik i novinar. Potpisnik je Povelje 77, inicijative za poštivanje ljudskih i građanskih prava u ondašnjoj Čehoslovačkoj. Kao predstavnik češkog undergrounda, do 1989. objavljuje u samizdatu. Objavio je dvije knjige poezije "Volim te do ludila" (Miluju tě k zbláznění, 1991.) i "U utorak eto rata" (V úterý bude válka, 1992.). Nakon poezije se okreće prozi, i to novelom "Izlet do kolodvorske aule" (Výlet k nádražní hale, 1994.). Zatim zbirkom priča "Zlatn"a glava" (Zlatá hlava, 2005.) te romanima "Sestra" (Sestra, 1994.), "Anđeo" (Anděl, 1995.), Noćni posao" (Noční práce, 2001.) i "Grgljati katran" (Kloktat dehet, 2005.).

Godine 2007. objavljuje zbirku priča i dramskih tekstova "Supermarket sovjetskih heroja" (Supermarket sovětských hrdinů). Njegov roman "Hladnom zemljom" (Chladnou zemí, 2009.) preveden je na brojne jezike, a engleski prijevod romana dobitnik je nagrade PEN-a za prijevodnu književnost. Za zadnji roman, "Osjetljivi čovjek" (Citlivý člověk, 2017.), Topolu je dodijeljeno najvažnije češko kulturno priznanje, Državna nagrada za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –