Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Matijašević

Naizgled

  • Nakladnik: AGM
  • 09/2007.
  • 99 str., meki uvez
  • ISBN 9789531743013
  • Cijena: 11.68 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"malo moram prelistati enciklopedije biljaka, čujem da će se i one saviti kad zapjevam, da će se razlistati ali mislim da je fer kad sam tako svemoćan da upoznam bića na koja tako djelujem, listam i nalazim: perunika, gospina trava, islandski lišaj, artičoka, ne znam, nisam vjerovao da će moj pjev imati baš takav učinak, obično, kad pjevaš, misliš na zaradu: koliko milijuna CD-ova, koliko tantijema, koliko fanova. a vidim da sam sanjao premalo, da sam mogao biti megaloman, slobodno, da sasvim slobodno, moja je pjesma nadišla sva zamisliva očekivanja, kao da sam Krist, koji će doći poslije mene, kao da sam uskrisivao mrtve, recimo Lazara, zapravo, malo sam ganut svim tim. a Euridika. nju nisam mogao vratiti, zašto se okrenula? radio bih tri tisuće trbušnjaka dnevno da mi se vrati, pisao pjesme o pjesmama, upisao kineski, na vlastiti trošak, ne, firma ne plaća, firme danas ne plaćaju ništa, tranzicija, a socijalizam, koji je došao nakon poljuljane vjere u Krista, je imao dobru startnu poziciju, ali nije mogao promijeniti svijet, ah, a kako sam ga ja mijenjao svojom pjesmom, kako im je to promaklo, ne znam. valjda zato što sam mrtav, i sve u svemu, polumitoloski lik. ili skroz mitološki, ako ćemo cijeniti preciznost".

***

Irena Matijašević, rođena 1965. u Zagrebu. Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultertu. Bila je članica predsjedništva Hrvatksog semiotičkog društva. Poeziju i eseje objavljivala u časopisima. Radi kao urednica na Trećem programu Hrvatskog radija.

Irena Matijašević (1965. Zagreb) diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu.  Bila je članica predsjedništva Hrvatskog semiotičkog društva. Eseje i poeziju objavljivala u "Quorumu", "Vijencu", "Zarezu", "15 dana", "Poeziji", "Fantomu  slobode", "Agonu" te drugim časopisima i  portalima. Radi kao urednica književnih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija.

Do sada je objavila knjige: "Naizgled" (AGM, 2007.) – zbirka pjesama; "Južne životinje" (AGM, 2010.) – zbirka pjesama; "Danska H2O" (AGM, 2012). – poetska drama, romane "Crno pismo" (Algoritam, 2015), "Kao kiša" (Hena com, 2017.) i "Igra istine" (Hena com, 2019.), te zbirku pjesama "Početak zrelosti" (V.B.Z., 2020.).

Uredila je knjigu "Riječi i riječi: rječnik Trećeg programa" (HRT &AGM, 2008), kao dio projekta-emisije "Riječi i riječi" te digitalnu knjigu "Riječi i riječi" (HRT, Zagreb, 2015.) Pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, slovački, švedski i poljski jezik. Poetska drama "Danska H20" bila je djelomično izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama 2013. g. u sklopu programa "Pisci u Sponzi", kao radio drama na Hrvatskom radiju u režiji Jasne Mesarić (2013) te kao diplomska predstava redatelja Paola Tišljarića, na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, 2014.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –