Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dželaluddin Rumi

Knjiga ljubavi

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Nenad Maljković
  • 03/2012.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789532590524
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
KNJIGA IZLAZI TIJEKOM OŽUJKA 2012. !!

Ovo je sveobuhvatna zbirka stihova o ljubavi i onima koji su u ljubavi najpopularnijeg pjesnika u Americi, u prepjevu i s komentarima Colemana Barksa.


"Ima onih koji vole i čežnja im je dovoljna. Ja nisam od tih."


Rumi je najpoznatiji po stihovima koji iskazuju zanos i misterij svih vrsta ljubavi - erotske, božanske, prijateljske - a Coleman Barks je ovdje sabrao najbolje među njima. Govore o iskustvu 'cjelovitosti' koje osjećamo kad smo u istinskoj ljubavi i žalosti zbog gubitka ljubavi, te o svim međustanjima: od ludila iznenadne zaljubljenosti do pretvaranja romanse u duboko prijateljstvo. To su stihovi koji prekrivaju sva "veličanstvena područja srca".

Rumijeva popularnost kroz stoljeća nije potamnila, dapače, njegovo se djelo čita i proučava više nego ikad prije i nadahnuće je čitateljima bez obzira na vjeru i vjerovanje. U vremenu opterećenom svjetovnim, materijalnim postignučima, nauk ovog sufijskog mistika i pjesnika nudi dodir divote otkrivajući stazu božanske ljubavi i vodi čitatelja putem duhovnog rasta sa strašću, strpljenjem i nepopustljivom jasnoćom.


Zlato vjerojatno najvećeg pjesnika na svijetu izlijeva se na nas preko riječi Colemana Barksa.
- Jack Kornfield, autor knjige "Staza sa srcem"

Čista ekstaza
- Deepak Chopra, autor knjige "Put do ljubavi"


***
       
Mevlana Dželaluddin Rumi (1207.-1273.) rođen je u Perziji, u području koje danas pripada Afganistanu. Pred najezdom Mongola obitelj mu se sklanjala prvo u Korasan da bi se naposljetku nastanili u Konji (Turska) , na području Rum, pa mu odatle i ime Rumi. Otac mu je bio Baha Walad, glasoviti pravnik i sufijski propovjednik, pa je mladi Dželaluddin od djetinjstva poučavan i odgajan prema islamskom naslijeđu a kasnije je upućen u sufizam - mističan pravac islamskog učenja. Nakon očeve smrti 1231. Rumi preuzima očevu ulogu propovijednika i pravnika, slijedeći sufijski put duhovnosti.

Godine 1244. Rumi susreće tajanstvenog lutajućeg derviša, Šemsa iz Tabriza i taj je susret utjecao na njegov potpuni duhovni preobražaj. Šems se pojavio kao potvrda Rumijeva nadahnuća da bi ga potom poveo u sam zenit mističnog doživljaja. Dvije su godine njih dvojica bili nerazdvojni a zatim Šems nestaje i gubi mu se svaki trag. Neki tvrde da je bol zbog ovog gubitka nagnala Rumija da među svojim sljedbenicima ustoliči legendarni bogoštovni duhovni vrteći ples - sema - po kojem su kasnije i prozvani vrtećim dervišima. Poslije Šemsova iščeznuća Rumi napušta javna propovijedanja i posvećuje se radu sa svojim sufijskim učenicima. Tada otpočinje pisanje mistične poezije koja mu je donijela priznanje kao jednomu od najvećih književnih i duhovnih pojava svih vremena.

Dva najznačajnija djela njegovog stvaralaštva su Mesnevija i Divan. Prvo djelo, Mesnevija , epsko pripovjedna poema od 25 000 dvostiha, u sroku, napisana na perzijskom jeziku tijekom posljednjih petnaestak godina Rumijeva života, smatra se najvećim duhovnim remek-djelom ikada skladanim. Napisana je naširoko prihvaćenim svakodnevnim jezikom, poučljiva stila. Tumačenja glavnih tema sufijskog života i doktrine prepleću se i preslažu s mješavinom prosvjetnih priča, slikovitih poslovica i metafora te ovo djelo čine duhovnim udžbenikom koji čitatelja vodi stazom Božije ljubavi a sufijskim korakom.

Njegovo drugo glavno djelo je Divan (u prijevodu „zbirka"),, sadrži ostatak Rumijevih pjesama, od nekih 35 000 ili više stihova kratke lirske poezije. Ta zbirka pokriva trideset godine rada, od dolaska Šemsa, sve do Rumijeve smrti. U usporedbi sa srazmjerno trijeznom Mesnevijom, pojedinačne pjesme u Divanu po svojoj su prirodi ekstatičnije i doimlju se kao izljevi čuvstvenih ushita što često oslikavaju opojnost Božje ljubavi, i govore o najdubljim čežnjama ljudskog srca. Jedna je trećina tih stihova upućena Šemsu, a Rumijevo izuzetno dostignuće leži u preobrazbi čovjekove strasti u zrcalo sjedinjenja s Božanskim.

Prozno djelo Fihi ma Fihi napisana je u kasnijim godinama a temelji se na predavanjima i razgovorima koje je Rumi vodio sa svojim učenicima. Poučiteljske naravi, ona rabi usporedbe i prispodobe da bi objasnila sufijska učenja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –