Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književna životinja : Kulturni bestijarij II. dio

  • Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada
  • Urednik: Suzana Marjanić, Antonija Zaradija-Kiš
  • 07/2012.
  • 1144 str., meki uvez
  • ISBN 9789531692229
  • Cijena: 53.09 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Književna životinja" nastavak je uspješnog i nagrađivanog "Kulturnog bestijarija" iz 2007. godine, kojeg su isto tako priredile urednice Suzana Marjanić i Antonija Zaradija Kiš. U ovome međunarodnom zborniku u 48 studija podijeljenih u osam cjelina u kojima 52 autora i autorice proširuju domete ispitivanja značenja životinja u najraznovrsnijim književnoznanstvenim žanrovima, razdobljima, problemskim cjelinama s osobitim i rijetkim osjećajem za individualizam vrsta.

Na više od tisuću stranica opremljenih bogatim i raskošnim slikovnim i ilustracijskim materijalom, kroz tematski i metodološki najrazvedenije pristupe, nastoji se predočiti pozicija životinjskoga svijeta u cjelini. Sve radove odlikuje intezivnost u pristupu, temeljita argumentiranost i bogata citiranost, što se raskošno nadograđuje ekspresivnim autorskim pristupom temi. Na zamjetno ekološki prosvjećenoj misaonoj poziciji svakoga autora pristup temama proteže se od mitološkog, bibliološkog, književnoteorijskog i književnopovijesnog, lingvističkog pa do povjesnoumjetničkog, psihoanalitičkog, astronomskog i astrološkog, etnološkog, folklorističkog i kulturnoantropološkog promišljanja.

U ovoj je knjizi dakle riječ o tome koliko životinje, bića nasuprot kojima čovjek stoji čitavu evoluciju (i u njima se ogleda), čine humanu povijest, koliko ih je čovjek ugradio u svoju civilizaciju, koje im je zadatke dao te koje su mu odgovore životinje pomogle iznaći, koliko je sebe prepoznao u njima, i njih u sebi.

Riječ je o prvoj znanstvenoj kompilaciji studija iz područja književne animalistike u našoj sredini. Vrlo visoka kvaliteta radova domaćih i stranih autora, te jezična ujednačenost, a posebice novost - književna animalistika je po prvi put raznoliko promišljena kroz raznovrsna humanistička motrišta - čine ovu knjigu relevantnom stručnom literaturom i u europskim razmjerima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Suzana Marjanić –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –