Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Povijest grada Zagreba 2 : 20. i 21. stoljeće

  • Nakladnik: Novi Liber
  • Urednik: Ivo Goldstein
  • 06/2013.
  • 418 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533250212
  • Cijena: 41.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U razdoblju koje obuhvaća druga knjiga "Povijesti grada Zagreba" naš je grad odbolovao tri rata, pregrmio četiri državne promjene, živio u pet različitih država. Ratovi nisu zahvatili Zagreb frontalnim borbama, a državne promjene nisu ga trajnije zaustavljale u njegovom napretku prema modernom srednjoeuropskom gradu.

Godine 1921. Zagreb je brojao 108.674 stanovnika, godine 2011. imao je 790.017 stanovnika. Ova knjiga sustavno prati taj dinamični razvoj. Temeljito obuhvaća društvene i političke događaje i promjene, djelovanje gradske uprave, urbanistički i komunalni sustav, stanje zdravstva, prosvjete i kulture, industrijalizaciju i bankarstvo, a posebnu pažnju posvećuje svakodnevnom životu grada i građana. Ne zaobilazi ni krizna razdoblja, koja je Zagreb doživljavao i najčešće uspješno preživio i nastavio daljnji napredak.


Druga knjiga "Povijesti grada Zagreba" raspoređena je u 6 poglavlja sa 67 tematskih cjelina. Osnovni tekst pisan je historiografski egzaktno, jasnim i preciznim stilom, a popraćen je sa 254 dokumenata i ilustracija i 26 izdvojenih tema u popularnijoj obradi.

 

Autor osnovnog historiografskog teksta najvećim je dijelom dr. sc. Ivo Goldstein, dugogodišnji profesor 20. stoljeća hrvatske povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je brojnih knjiga i radova o povijesti grada Zagreba, a za tu djelatnost nosilac je i Nagrade grada Zagreba.

Dr. sc. Goran Hutinec, znanstveni suradnik u Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, suautor je u poglavlju "Zagreb slijedi Europu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –