IZDVOJENO NAJNOVIJE PREPORUKE E-SERVIS KORISNO ZABAVA PRESS & PR
Naslovnica > Izdvojeno > Knjige > OPŠIRNIJE
 : Uzgoj brusnica i borovnica
 

Uzgoj brusnica i borovnicaprijevod: Antonija Dujmović, Ivan Zrinšćak

ITD Gaudeamus
2/2008.

100 str. , meki uvez
ISBN 978-953-7380-05-2

cijena: 80,00 kn
 

Rijetke su biljke s toliko višestruko korisnih svojstava kao što su to borovnice ibrusnice. One su u posljednje vrijeme naprosto pravi hit te aktualna tema napisa i priloga u mnogim časopisima. Predmet su zanimanja za amaterski ili pak profesionalni uzgoj te proizvodnju najrazličitijih delicija. No iznad svega su njihove ljekovite osobine. Naročito se brusnicama pripisuju snažna antioksidativna djelovanja.

Brusnica je prirodni antibiotik koji dokazano ublažava razne upale, osobito one mokraćnog sustava. Zbog velikog sadržaja vitamina C i raznovrsnih minerala, podižu imunitet, korisne su za probavni sustav, pravilno funkcioniranje bubrega i jetre, sniženje šećera u krvi. kolesterola i si. Pomažu protiv stresa, iscrpljenosti, održavaju vitalnost,  te se doslovno smatraju životnim eliksirom!

Ova priručnik za uzgoj brusnica i borovnica korak po korak, uz pomoć fotografija u boji i tablica prikazuje kako uspješno uzgojiti i plasirati ove dvije perspekrivne vrste.

«Ove dvije vrste, iako vrlo popularne i cijenjene u određenim dijelovima Svijeta još uvijek nisu našle svoje mjesto i interes u našoj domovini. Tko je za to kriv ta da li uopće postoji krivac? Teško je na to dati jednostavan i konkretan odgovor. Zapravo, možda je kriva sama nedovoljna spoznaja o kultiviranju ovih vrsta pa se može tumačiti i ovako-kako će se bilo tko odlučiti za uzgoj borovnice i brusnice ukoliko o njima ne zna ništa ili vrlo malo.

Upravo radi toga ova knjiga ima jasne ciljeve -informirati i pokrenuti inicijativu kako bi borovnica i brusnica našle svoje mjesto i položaj na domaćem tržištu koje i zaslužuju.

Uzgoj nasada borovnice i brusnice nije posebno složen ukoliko se prije sadnje pravilno i stručno utemeljeno odaberu prikladne površine za sadnju kao i vrsta odnosno sorta. Također i sam tehnološki proces razmnožavanja ove dvije vrste vrlo je jednostavan i zasigurno može biti predmetom interesa pojedinaca. Kod sadnje držimo se principa „prava vrsta (sorta) na pravom mjestu". Na taj način bit ćemo sigurni da će nam se sav daljnji trud kao i financijsko ulaganje isplatiti odnosno što prije amortizirati.

Trenutno u Republici Hrvatskoj ima oko 300 000 ha neobraslog šumskog zemljišta i zasigurno jedan postotak je vrlo prikladan za osnivanje nasada borovnica i brusnica. U nadi da će mnogi naći svoj svekoliki interes u proizvodnji sadnica, uzgoju, odnosno prodaji ovih vrlo zdravih i ukusnih bobica želim čitateljima svako dobro i puno uspjeha u uzgoju.»
(Damir Drvodelić, dipl. ing.)

MV Info , 05.03.08

| | Croportal

NAJNOVIJE OD ISTOG NAKLADNIKA:
 : Atlas bolesti i štetnika na drveću i grmlju
Atlas bolesti i štetnika na drveću i grmlju
 : Atlas šumskih oštećenja
Atlas šumskih oštećenja
 : Voćna vina
Voćna vina
 : Šparoge
Šparoge
 
OD ISTOG AUTORA:
 : Životinje
Životinje
 : Oberon
Oberon
 : Dublin Noir
Dublin Noir
 : Kokosovo ulje
Kokosovo ulje
PRETRAŽIVANJE
tekstova kataloga
OGLASI

ARHIVA KNJIGA
27.02.
25.02.
24.02.
23.02.
22.02.
20.02.
Izdvojeno / Najnovije / Bestseleri / E-servis / Korisno / Zabava / Press & PR
Sva prava pridržana © Moderna vremena Info d.o.o. 2005-2013.