Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.05.2017.

FEKP : Igiaba Scego, Chika Unigwe, Lucy Caldwell
Održava se
30.05.2017.

Igiaba Scego, Chika Unigwe

Iz programa Festivala europske kratke priče u utorak, 30. svibnja izdvajamo Sat u radionici priče (u suradnji s CeKaPeom) koji će se u 17 sati održati u Klubu Booksa. Lucy Caldwell i Ivana Rogar razgovarat će o svojem iskustvu pisanja kratke priče: od motivacija preko strukture, od karakterizacije preko atmosfere i stila pa sve do smještanja ženskog potpisa na ovu formu – je li u suvremenim književnim strujanjima kratka priča zaista ženskog roda? Što im smeta u tuđim čitanjima i kritikama i postoji li različita interpretacija kratke priče, ili samo kriva i prava? Razgovor moderira Korana Serdarević.

U 18 sati u Talijanskom institutu za kulturu (Preobraženska 4) održat će se razgovor Italija, identiteti na kojem će se predstaviti Igiaba Scego. Kakav je to osjećaj biti stopostotna Talijanka i stopostotna Somalka? Osjećati se katkad kao strankinja u zemlji u kojoj si se rodila i odrasla? Biti sumnjiva na gotovo svakoj granici, gdje ti nikad ne vjeruju, gdje tvoja dobra djela i besprijekoran život ne znače ništa, ali znače tvoje oči, boja tvoje kože, tvoja vjera i tvoje podrijetlo? O tome, o “migrantskoj književnosti” u Italiji, o životnim pričama njezinih likova i njenoj osobnoj, s Igiabom Scego razgovaraju Giulia Bertolotto i Tatjana Peruško.

U isto vrijeme, u 18 sati u Klubu Booksa održat će se razgovor Migracija, usamljenost na kojem će sudjelovati Chika Unigwe, nigerijska i belgijska spisateljica s američkom adresom. Ona će s Dinkom Krehom razgovarati o višejezičnosti u pisanju, o hegemoniji engleskog jezika i njegovu kolonijalnom naslijeđu, o poučavanju pisanja u (zapadnjačkoj) akademiji i izazovima s kojima se suočavaju spisateljice koje pišu na jeziku igbo dok progovaraju o patrijarhatu u književnosti.

Program se nastavlja u 19 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD razgovorom Otkrivanje Europe u kojem će sudjelovati: Rosa Montero, Guillermo Martínez i Laura Niembro, programska direktorica najvećeg sajma knjiga hispanskog svijeta, meksičkog FIL-a iz Guadalajare. Razgovor o Južnoj Americi i o Europi, o jeziku koji otključava svijet i književnosti koja ga katkad čini bližim moderira Gordana Matić.

Večer završava u 20,30 sati čitanjem i dodjelom nagrade FEKP-a za kratku priču. Svoje će priče čitati: Hassan Blasim (IRQ/FIN), Ondjaki (AGO/PRT), José Luís Peixoto (PRT), DBC Pierre (AUS/GBR) i Rosa Montero (ESP).

Više o gostima!

– 16. Festival europske kratke priče - program –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –