Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.11.2017.

Festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! 2017.
Održava se
06.-11.11.2017.

Svake jeseni u Zagrebu, u suradnji s gradskim knjižnicama, centrima za kulturu, galerijama, osnovnim i srednjim školama udruga pisaca i ilustratora Knjiga u centru, organizira festival knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! Festival se održava od 6. do 11. studenoga 2017. pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Cilj festivala PAZI, KNJIGA! jest promocija knjige i književnosti, te općenito umjetnosti koja na bilo koji način ima veze s pisanom riječju (ilustracija, gluma, ulični performans), kod široke publike, s posebnim naglaskom na interakciju umjetnika s jedne strane i djece i mladih, s druge.

Svake godine na Festivalu se preko svojih djela i osobno, predstavi tridesetak autora, održi se jednako toliki broj festivalskih događanja (književnih tribina, književnih susreta, književnih radionica, izložbi, likovnih radionica) kojima prisustvuje između 2000 i 3000 posjetitelja.

Ove se godine na Festivalu predstavljaju autori i njihova djela (književni tekstovi, kazališni tekstovi, ilustracije):

Simone Veenstra (Njemačka) – književnica (gost festivala)
Aleksandra Knežević (Bosna i Hercegovina) – ilustratorica (gost festivala)
Quint Buchholz (Njemačka) – književnik i ilustrator (izložba ilustracija)
Kestutis Kasparavičius (Litva) – književnik i ilustrator (izložba ilustracija)
Abi Seydi (Senegal) – glazbenik (gost festivala)
Dubravka Kolanović  – ilustratorica (izložba ilustracija)
Nikolina Manojlović – Vračar – multimedijalna umjetnica (gost festivala)
Ana Đokić – književnica (gost festivala)
Iva Topličan – modna dizajnerica (gost festivala)
Milica Lukšić – književnica (program „Ma tko kaže da ih nema?!?“)
Irena Zelena – pjesnikinja i ilustratorica (gost festivala)
Zoran Pongrašić – književnik (gost festivala)

Uz Zagreb, kao epicentar festivalskih zbivanja, dio programa se održava i u drugim gradovima Hrvatske (dosad je festival posjetio Bjelovar, Krapinu, Karlovac, Belišće, Sisak, Ivanić Grad, Osijek) te u inozemstvu (Sarajevo, Beograd, Pančevo, Istanbul, Berlin). Ove se godine Festival se održava u Novoj Gradiški i Ivanić Gradu.

U okviru Festivala PAZI, KNJIGA! bit će predstavljene knjige pristigle na natječaj za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI a proglašenje dobitnika nagrade bit će zadnjeg dana festivala u subotu 11. studenoga u 20 sati na pozornici paviljona 6. Zagrebačkog Velesajma (Interliber). Tom prigodom bit će posthumno dodijeljena i nagrada OVCA U KUTIJI Zvonimiru Balogu za doprinos i popularizaciju hrvatske slikovnice. Nagradu će primiti njegova supruga, književnica Ljubica Balog.

Partneri: Knjižnice Grada Zagreba; Goethe - Institut Kroatien, Zagreb; Ibis grafika, Zagreb; OŠ Stjepana Basaričeka, Ivanić-Grad; OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb, Kazališni epicentar, Zagreb; Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković, Nova Gradiška; Udruga ZANA – zajednica nakladnika, Zagreb; Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Kazalište Ivan Goran Kovačić, Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje „Goljak“, zagreb.
 
Više o Festivalu PAZI, KNJIGA! potražite na Facebook stranici KNJIGA U CENTRU.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –