Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.12.2009.

Grički dijalog : Je li uspješan brak između domaćeg filma i proze?
Održava se
07.12.2009.

U ponedjeljak, 7. prosinca 2009. u 19 sati, u knjižari Profil Megastore u Zagrebu, održat će se tribina 'Grički dijalog' na temu "Je li uspješan brak između domaćeg filma i proze?“.
 
- Može li se reći da je domaćem filmu krenulo kad su se redatelji okrenuli predlošcima domaćih autora koji su bili uspješni kod čitateljske publike?
- Jesu li domaći prozni naslovi (Što je muškarac bez brkova, Ovce od gipsa, Živi i mrtvi, Buick Rivera, Kino Lika, Metastaze i dr.) i njihovi pisci svojevrstan nadomjestak za nepostojanje "pravih" filmskih scenarija i scenarista?
- Koliko prethodna književna slava nekog djela pridonosi gledanosti filma? 
- Kako se domaći prozaici snalaze u zanatu pisanja scenarija?
- Jesu li baš sve adaptacije "sretna djeca" iz veze književnosti i filma?
- Kako knjiga pronalazi "svog" redatelja? Na temelju čega se redatelj odlučuje ekranizirati neko književno djelo? Je li književnim žanrom ujedno određen i filmski?
- Pišu li neki pisci svoja djela s predumišljajem za ekranizaciju? Koliko su film, njegove zakonitosti i popularnost utjecali na način pisanja autora mlađe generacije?
- Što kad film "iznevjeri" predložak? Koliko adaptacija zadire u autorska prava i gdje je granica scenarističke prilagodbe djela?
- Koliko novac određuje izbor naslova? Čini se da dominira ekranizacija suvremenosti. Je li to zbog malog budžeta ili postoji kriza agilne produkcije?
- Što je sa scenaristima i scenarijima proizašlim sa studija ADU i scenarističkih radionica? Traga li tko za talentima?
- Što se događa kad jedan pisac i jedan redatelj napišu zajedno scenarij i sudjeluju na natječaju Balkanskog fonda za razvoj scenarija?
- Jesmo li kao gledatelji filma prema proznom predlošku u situaciji uspoređivanja književnog i filmskog djela i kakvi su rezultati te usporedbe na konkretnim primjerima?
- Koliko se u povijesti hrvatskog filma pribjegavalo ekranizaciji domaće proze i s kakvim rezultatima? Jesmo li zanemarili književne klasike?

O tim i drugim pitanjima raspravljat će moderatorice Jadranka Pintarić i Jagna Pogačnik i njihovi gosti:

Dalibor Matanić, Damir Karakaš, Tomislav Šakić i Tomislav Zajec.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –