Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 19.08.2005.

Nove delicije iz Biovege

U ediciji «Mirisi i okusi makronove» u izdanju izdavačke kuće Biovega, izašla je nova kuharica «Složenci i Variva», Ane Janjatović Zorice. Ovo je peta knjiga u ediciji «Mirisi i okusi Makronove» koja je pokrenuta kako bi se prikupili vegetarijanski i veganski recepti hrvatskih autora u niz malih i praktičnih kuharica u boji.

Variva su krepka jela koja se, kako samo ime kaže, “vare”, odnosno dugo kuhaju na laganoj vatri i jedu žlicom. Pripadaju tradicijskim jelima za koja se može reći da su činila osnovu narodne prehrane. Spravljala su se jer su izdašna, relativno jeftina i hranjiva. Vrlo često su se radila sa svježim ili sušenim mesom, zaprškama itd. Danas se, zbog nedostatka vremena za pripravu, sve rjeđe kuhaju.

Složenci su pak specifična vrsta jela u kojem se sastojci slažu. Mogu se spremati u loncu ili pak zapeći u pećnici. Pečenje u pećnici spada u energetski snažne načine pripreme i najviše se koristi kad je hladno, jer nam tada treba najviše zagrijavajuće energije. No, ponekad se može pripremiti i u proljeće, te ljeti.

Receptima skupljenim u ovoj knjizi autorica je željela pokazati kako se na vegetarijanski način mogu pripremiti vrlo ukusni složenci i variva.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –