Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 01.09.2005.

Novi Terry Eagleton u Algoritmu

Iz Algoritmove tvornice knjiga izašla je najnovija knjiga Terryja Eagletona, jednog od najcjenjenijih teoretičara književnosti na svijetu. U knjizi «Teorija i nakon nje» (2004), Eagleton razvija svoje stare neomarksističke ideje u novom svjetlu - raspravljajući, među ostalim, o stanju u kojem se postmodernizam danas nalazi - «mrtav je, ubio ga je globalni kapitalizam»...

U svojoj najnovijoj knjizi Eagleton između ostalog raspravlja o temama koje su obilježile stvaralaštvo velikih mislilaca poput Barthesa, Kristeve, Foucaulta i Lacana, ili o granicama između «visoke» i «niske» teorije. Kulturalna teorija danas se mora nositi s činjenicom da se «staromodno buržujsko društvo raspalo u golem broj «subkultura», da studenti «tiho mrmore po knjižnicama izučavajući seriju «Prijatelje», različite načine ispijanja viskija, vampirizam ili fenomenologiju cjelodnevnog ležanja u krevetu» - a to su tek neki od izazova s kojima se mora suočiti. Umjesto prešućivanja ljubavi, zla, smrti, morala, revolucije i religije, kao i umjesto bastardizacije, traži se hrabro, svježe, interdisciplinarno razmišljanje za tumačenje velikih priča koje se zbivaju oko nas.

Terry Eagleton je u svojoj domovini Velikoj Britaniji, već «pomalo u opasnosti da postane nacionalna institucija» («Guardian»). Njegova znamenita «Književna teorija» iz 1983. nadahnula je čitav jedan naraštaj i osigurala mu mjesto među vodećim misliocima ljevice, ne samo inzistiranjem na tome da se književno djelo ne može analizirati izvan socijalnog konteksta svojeg vremena, nego i njegovom sklonošću buntovništvu i preispitivanju zadanih autoriteta.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –