Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 03.11.2015.

Okrugli stol na temu položaja pisca u hrvatskim kazalištima otvorio mnoge goruće probleme

Okrugli stol na temu položaja pisca u hrvatskim kazalištima održao se u okviru Festivala PAZI, KNJIGA!, i otvorio mnoge goruće probleme. Od školama ograničenog broja posjeta kazalištima, preko zanimanja profesora isključivo za lektirne naslove, do nužnih poznanstava između redatelja/ravnatelja kazališta i pisaca. O tome kako kazališne nagrade ili objavljeni kazališni tekstovi ne garantiraju piscu da će se njegov tekst naći i tamo gdje je namijenjen - na daskama koje život znače.

U dvosatnoj, burnoj i emotivnoj raspravi, govorilo se i o hibernaciji pisaca koji trebaju čekati bolja vremena, te o lancu ravnatelj-redatelj-pisac u kojem je pisac taj koji je biran i o lancu odgajatelj-roditelj-dijete u kojem dijete ni o čemu ne odlučuje. Kako spojiti pisca i dijete, čini se da je pitanje koje još čeka pravi odgovor.

Za okruglim stolom, svoja mišljenja i iskustva su razmijenili dramski umjetnici Hrvoje Zalar, Svetlana Patafta, Nikolina Manojlović Vračar, ravnateljica kazališta Trešnja, Višnja Babić, redatelj Mario Kovač, predsjednik Assitega Hrvatske Leo Vukelić, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Ranka Javor, dramaturginja i dramski pisac Lada Martinac - Kralj te književnici Snježana Babić-Višnjić i Zoran Pongrašić. Razgovor je moderirala Ana Đokić.

U međuvremenu, Kazališni epicentar i Knjiga u centru u suradnji s Akademijama dramskih umjetnosti u Hrvatskoj, odlučili su pokrenuti program Koncerti u D(ramskom) duru na kojima bi studenti glume čitali tekstove suvremenih hrvatskih autora i na taj način informirali profesore, učitelje, redatelje, dramaturge o velikom broju kvalitetnih tekstova suvremenih hrvatskih autora.

Ova inicijativa započet će već na samom festivalu, koncertnim čitanjem dramskog teksta "Istjerivanje opake živine" dramske spisateljice Milice Lukšić. U režiji studenta završne godine kazališne režije, Lovre Krsnika, tekst će interpretirati studenti glume: Iva Šimić, Maruška Aras, Lucija Dujmović, Ognjen Milovanović, Boris Barukčić, Denis Bosak, Robert Španić, Pavle Matuško. Kostimografiju potpisuje Slavica Motušić, a maske Saša Škorić.

Drame spisateljice Milice Lukšić spadaju u sam vrh hrvatskog angažiranog teatra devedesetih. Koncertno čitanje dramskog teksta "Istjerivanje opake živine" koje će se održati u petak 6. studenoga u 19 sati u Kazališnom epicentru (Preradovićeva 44, Zagreb) svojevrsni je omaž ovoj iznimno talentiranoj, prerano preminuloj autorici.

– Program Festivala PAZI, KNJIGA! 2015. –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –