Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.09.2015.

Program zadnjeg dana Festivala svjetske književnosti 2015.
Održava se
11.09.2015. u 12h

Filip David

Lunapark Zajec Tomislav
Pitanje Nade Radović Tanja
Kuća sećanja i zaborava David Filip

U programu zadnjeg dana Festivala svjetske književnosti predstavit će Tomislav Zajec, Tanja Radović i Branko Čegec, a razotrkriti Oto Horvat i Filip David. Filmska večer rezervirana je za film Kad smo sanjali snimljen prema romanu Clemensa Meyera.

Program:

12.00 Kino Europa, Velika dvorana

Na Književnoj matineji za srednjoškolce gostuje Tomislav Zajec. Predstavit će se njegov roman Lunapark (Europapress holding, 2009) u kojem se tematizira homoseksualizam, nasilje skinsa, automobili bombe i mnoge druge 'vruće' teme naše svakidašnjice. Susret moderiraju učenici V. gimnazije.
 

17.00 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

U programu Pisac i njegov čitatelj gostuju Tanja Radović i njezin urednik Branko Čegec, povodom romana Pitanje Nade (Meandarmedia, 2015). Susret moderira Neven Svilar.

Nada, sredovječna, rastavljena žena (…) bježi od svoje bolne životne situacije iz Zagreba u Peru… Različiti događaji, susreti, životni svjetovi prilika su pripovjedaču da podastre čitatelju pitanja o svjetonazorima, o tomu što je uopće postojeći sustav vrijednosti, koje je naše mjesto u tom suludom svijetu…
 

19.00 Kino Europa, dvorana Müller

Na tribini Razotkrivanje predstavit će se pjesnik i prevoditelj Oto Horvat, rođen 1967. godine u Novom Sadu. Oto Horvat studirao je u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu a živi i radi u Firenci. Piše i prevodi poeziju sa mađarskog, njemačkog i talijanskog jezika.

Povod gostovanju je njegov prvi roman Sabo je stao (Agora, 2014) finalist NIN-ove nagrade za književnost koji tek čeka objavljivanje u hrvatskom izdanju. Za roman kritičari kažu da je to: "uvjerljiv, istinski potresan lirski roman o svedenim mogućnostima života nakon velikog gubitka, kada samopreispitivanje postaje i prijeko potrebna nužnost i teško breme usuda."

Kada ti umre netko blizak, pogotovo ako je umiranje trajalo i ako ti je bio na brizi, osjećaš se krivim, osjećaš da si pridonosio smrti, umjesto da štitiš, pomažeš i liječiš, osjećaš da si bio taj koji je vodio ravno u smrt...
 
Razgovor vodi Goran Ferčec.

Uoči tribine Razotkrivanje održat će se scensko čitanje Lucije Dujmović i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.
 

20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Kad smo sanjali (Njemačka, 2015.), premijera
 

21.00 Kino Europa, dvorana Müller

Na drugoj tribini Razotkrivanje predstavit će beogradski dramatičar, romanopisac i esejist, Filip David, autor više televizijskih drama i filmskih scenarija (Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Ko to tamo peva, Bure baruta itd). Filip David redovni je profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu..

Povod gostovanju njegov je nagrađivani roman Kuća sećanja i zaborava (Fraktura, 2015.) ovogodišnji dobitnik nagrada "Meša Selimović" i NIN-ove nagrade za književnost.
 
Filip David iznova istražuje misterij života i smrti, zla i dobra, on je znalac kabale i mistike, ali nadasve izvanredan pripovjedač. Kuća sećanja i zaborava juri kroz dvadeseto stoljeće, kroz stoljeće boli i patnje, stoljeće čija poruka bez prestanka klopoće kroz tamu noći.

Uoči tribine Razotkrivanje održat će se scensko čitanje Petre Svrtan i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.
 

22.30 Kino Europa
Na zatvaranju u predvorju kina Europa nastupa DJ Filippo Lippi.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –