Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
E-Knjiga • Piše: N. Bartolčić • 05.11.2013.

Projekt Biblos - slovenska e-knjižnica & knjižara

Malo po malo e-knjiga postaje sve prisutnija i u najbližem nam okruženju, pa iako se Slovenija još ne može pohvaliti većim brojem objavljenih e-knjiga (baš kao ni Hrvatska) projekt Biblos, koji je proljetos započeo s testnim radom i u međuvremenu se razvio u stabilnu platformu, zaslužuje našu pažnju, a nudi i potencijalne modele suradnje slovenskog i hrvatskog nakladničkog i knjižničarskog sektora.

Ukratko, Biblos je platforma za posudbu i kupovinu e-knjiga, a od nedavno nudi i uslugu objave tzv. samizdata. Zajednički su ga razvili Institut informacijskih znanosti iz Maribora i nakladnička kuća Študentska založba, a u projekt je uključeno za sada cca pedesetak slovenskih javnih knjižnica.

Projekt je posebno zanimljiv jer predstavlja iskorak od uobičajene e-platforme za prodaju elektroničkih knjiga nudeći korisnicima tj. članovima mreže slovenskih javnih knjižnica i mogućnost posudbe za sada cca 600-ak e-knjiga (za kupovanje članstvo, naravno, nije uvjet). Biblos je razvio iOS i Android aplikacije za pametne telefone i tablete, a posuđene ili kupljene knjige moguće je čitati preko većine današnjih e-čitača (osim Kindlea zbog zatvorenosti Amazonove platforme) dok je preko Adobeovog DRM sustava postavljena je zaštita od piratizacije. U slučaju kupovine e-knjiga plaćanje se vrši putem kreditnih kartica i uobičajenih modela naplate tih u osnovi mikro-transakcija.

Za sada korisnici odjednom mogu posuditi do 4 knjige na rok posudbe od 14 dana, i trenutno još uvijek nije moguća i međuknjižnična posudba.

Dodatna je zanimljivost da sustav Biblos od nedavno nudi i mogućnost servisne usluge za autore koji žele sami objaviti svoju e-knjigu, a koju će nakon objave biti moguće ili kupiti ili posuditi u Biblosovoj e-knjižnici & knjižari.

 
Za koji dan objaviti ćemo i razgovor s voditeljima ovog zanimljivog projekta.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –