Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.03.2019.

Promocija knjige Ivane Biočine 'Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije'
Održava se
12.03.2019. u 18h

Promocija knjige Ivane Biočine "Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije" Naklada Jesenski i Turk (2017), održat će se u utorak 12. ožujka u 18 sati u Preradovićevoj ulici 5 (Ciklus SocioLogiranje, KIC Zagreb).

Ivana Biočina kroz povijesni pregled, suvremena događanja, iskustva pojedinaca i sudbine tvornica istražuje i prikazuje kako se hrvatska tekstilna industrija nosi s procesima koji pogađaju najglobaliziraniju industriju na svijetu, nalazeći se pritom na iznimno značajnom mjestu – „između“ Europe i Istoka. Nadalje, otkriva nove tendencije vraćanja tekstilne industrije u Europu uz shvaćanje da se država ne može oslanjati samo na uslužni sektor već da osnova mora biti u proizvodnji. 

Na tribini će se raspravljati o stanju i budućnosti hrvatske tekstilne industrije u kontekstu globalne ekonomije. Sudjeluju: doc. dr. sc. Silva Kalčić, Filozofski fakultet Svučilišta u Splitu, mag. oec. Bojan Nonković, BRID (Baza za radničku inicijativu i demoktarizaciju) i mag. ing. Ivana Biočina, autorica.

Voditelj: Goran Batina

Kratka biografija autorice:

Ivana Biočina, magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, smjer dizajn i projektiranje, autorica je knjige "Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi" (2014.), kao i knjige o tekstilnoj industriji koja izlazi početkom 2017. godine. Dobitnica je nekoliko nagrada za pisanje, među ostalim stipendije Zaklade Robert Bosch u suradnji s 'Literaturhaus Berlin' i nobelovkom Hertom Müller (2015.). i Rektorove nagrade za rad iz teorije mode (2007.). Od 2006. godine objavljuje tekstove o teoriji mode, kostimografiji, arhitekturi, dizajnu i glazbi. Autorica je više dokumentarnih drama. Posljednjih godinu dana provela je u istraživanju tekstilne industrije u Hrvatskoj, a trenutno priprema scenarij za dugometražni dokumentarni film na tu temu.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –