Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 18.11.2015.

Španjolski pisac Cristian Crusat gostuje u Zagrebu
Održava se
24.-18.11.2015.

Cristian Crusat

Španjolski pisac Cristian Crusat gostuje u Zagrebu, u sklopu programa Europea u Dvorištu kojim Naklada Ljevak zagrebačkoj publici predstavlja ponajbolje europske pisce s ciljem što boljeg prezentiranja suvremene europske književnosti.

Cristian Crusat će u Zagrebu predstaviti svoju knjigu "Kratka teorija putovanja i jedna pustinja", nagrađenu nagradom Europske unije za književnost, u utorak 24. studenog u 19 sati u caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2).

Povod je to razgovoru koji će se održati na temu "Putovanje prema unutra" – pri kojem se ne mičemo – kao glavnom obilježju literature. Kao što navodi mistika sufističkoga pokreta, duša traži promjenu, pa stoga nepomičnost odgovara polaganoj smrti koja nas svugdje vreba, dok klizi sporednim likovima, praznim parkiralištima ili punim hotelima – i tu se javlja pustinja stvarnosti – u kojima smo, sretni ili ne, zatočenici, s time da nam sudbina ili slučajnost otkriva, kao u kakvoj eksploziji, autentično lice naše samoće.  

Sudjeluju: Cristian Crusat (autor knjige), Matija Janeš (prevoditelj) i Branko Čegec (pisac i urednik). Moderatorica susreta je Ivana Simić Bodrožić.

O autoru:

Kratka teorija putovanja i jedna pustinja Crusat Cristian

Cristian Crusat (1983.) autor je knjiga priča "Estatuas" (Kipovi), 2006. i "Tranquilos en tiempos de guerra" (Mirni u ratno doba), 2010. te "Breve teoría del viaje y el desierto" (Kratka teorija putovanja i jedna pustinja), 2011. Sve izvornike objavila je španjolska izdavačka kuća Pre-Textos. Živio je u Francuskoj, Maroku i Nizozemskoj. Riječ je o jednom od najznačajnijih mladih španjolskih autora. Objavio je eseje, prijevode i članke iz komparativne književnosti u raznim španjolskim i južnoameričkim časopisima, kao što su Revista de Occidente, Letra Internacional, Punto de partida ili Revista Atlántica. Radi kao lektor za španjolski jezik u inozemstvu. Godine 2010. Crusat je dobio Međunarodnu nagradu za priču »Manuel Llano«, a 2013. nagradu Europske unije za književnost (EUPL) za knjigu "Kratka teorija putovanja i jedna pustinja".

O knjizi:

"Kratka teorija putovanja i jedna pustinja" predstavlja pravi izazov većini konvencija prihvaćenih u našoj književnosti, a koje se odnose na to kakva bi trebala biti formalna priroda pripovijetke. Njegovih šest pripovijedaka što se otvaraju ljudskome iskustvu, smještajući nas u neki kutak svijeta – između šturih krajolika mediteranske obale i genijalnih stranica srpskoga pisca Milorada Pavića – označavaju ovdje putovanje. Zahvaljujući vrlo gipkoj prozi nomadske strukture koja se prilagođuje različitim duhovnim, fizičkim ili imaginarnim mjestima svake priče i krhkoj individualnosti njezinih stanovnika, Crusat vodi te pročišćene likove do ponora strahova, sumnja i žudnja što oblikuju suvremeni svijet. Svi oni čekaju, traže ili istražuju mogućnost jednoga otkrića koje ne stiže do njihove obamrle sadašnjosti, a s druge strane, što je zanimljivo, nisu, čini se, sposobni poduzeti nikakav učinkovit potez, osim možda zavodljive Lene koja nam piše iz plutajućega svijeta snova.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –