Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Oksana Zabužko

Muzej zabačenih tajna

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Fikret Cacan
  • 10/2014.
  • 624 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953188
  • Cijena: 250.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dvije usporedne fabularne linije, odvojene u vremenu, teku u romanu Muzej zabačenih tajna ukrajinske spisateljice Oksane Zabužko – neobično se dodirujući, prizivajući jedna drugu u imenima likova, događajima i zaokretima u radnji, da bi se naposljetku stopile u jednu.

Ambicioznošću i opsežnošću svojega projekta, kompleksnim rečenicama koje kao da nastoje izraziti više nego što je to jezikom moguće, metaforom i metonimijom kao osnovnim vezivnim tkivom cjelokupnoga teksta, komuniciranjem s aktualnim dosezima u znanosti, filozofiji i umjetnosti – a iznad svega Vremenom kao prvenstvenim tematskim područjem – Oksana Zabužko napisala je prustovski roman, koji se u jednom, čini se, ipak razlikuje od Proustovoga: ne zadovoljavajući se subjektivnim sjećanjem, osobnim „dvoranama“, kao jedinom ontološkom mogućnošću istine i povijesnog postojanja, roman oslikava borbu kolektivnog sjećanja da određene istine ne padnu u zaborav, kao „tajne“ iz dječje igre u rupu u kojoj ostaju vječno zakopane.


Muzej zabačenih tajna je remek-djelo u kojemu je upotrijebljena sva artiljerija koju književnost može ponuditi u borbi protiv sila mraka: jake emocije, snaga patosa, evokativne slike... Roman o moći – i moćan roman. Deutschlandradio

Novi roman Oksane Zabužko na kojem je spisateljica radila mnogo godina kritičari su proglasili remek-djelom, a autoricu usporedili s Dostojevskim i Thomasom Mannom. To je suvremeni ep suvremene Ukrajine, obiteljska saga triju naraštaja, događaji koji obuhvaćaju razdoblje od 1940-ih do proljeća 2004. Velika književnost i okrutna istina o vladavini prošlosti nad budućnošću, o ljubavi i smrti, o vječitoj bitci čovjeka za pravo da bude čovjek. Leonid Pljušč


***

Oksana Zabužko (1960., Luck, Ukrajina) ugledna je ukrajinska spisateljica i pjesnikinja, posebno cijenjena zbog svojih književnih kritika i romana Terenska istraživanja ukrajinskog seksa (Edicije Božičević, 2014.). U svojim književnim i esejističkim djelima Zabužko posebnu pozornost posvećuje ukrajinskoj samoidentifikaciji, postkolonijalnim pitanjima i feminizmu.

Oksana Zabužko završila je studij filozofije na Sveučilištu Taras Ševčenko u Kijivu, gdje je doktorirala 1987. godine. Bila je znanstvena novakinja na Institutu za filozofiju Ukrajinske akademije znanosti, predavala je ukrajinsku kulturu i književnost na američkim sveučilištima Penn State, Harvard i Pittsburgh te pisala kolumne za vodeće ukrajinske novine. Potpredsjednica je ukrajinskog PEN-a. Roman Muzej zabačenih tajna dobio je 2013. nagradu Angelus za najbolju knjigu Srednje Europe.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –