Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Colm Toibin

Evanđelje po Mariji

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 12/2014.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789533037790
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Unatoč kultu koji se s vremenom razvio oko nje, Isusova mati nije osobito prisutna u evanđeljima. Isus priča priče i parabole o očevima ali ne i o majkama. Tu je priča o udovici, nešto savjeta Marti o važnosti kućnih poslova, ali o majkama, a osobito o svojoj majci, Isus ne govori gotovo ništa. Marija je sveta utroba koja ga je rodila, no on prema njoj ne pokazuje osobito zanimanje.

U Evanđelju po Mateju kaže se kako su Isusova mati i braća došli da čuju njegove propovijedi i htjeli su razgovarati s njim. „Netko mu reče, 'Evo, vani stoje tvoja majka i tvoja braća i žele s tobom govoriti. A on onomu koji mu to javi odgovori, 'Tko je moja majka i tko su moja braća?' I pruži ruku prema svojim učenicima te reče, 'Evo moje majke i moje braće.'“ Tako se ne ponaša dobar židovski sin. Na svadbi u Kani, gdje Isus izvede čudo s pretvaranjem vode u vino, kad mu se Marija obrati, Isus se otrese na nju: „Što hoćeš ti od mene, ženo?“ Prema kršćanskoj predaji, ona je svjesna njegovog božanskog porijekla od samog početka, i predstavlja snažnu figuru u kršćanskoj mitologiji i pobožnosti, ali to je predaja a ne tekst Svetog pisma.

***

Kad čitamo evanđelja uočavamo da odnos između majke i sina nije ispunjen ljubavlju. Colm Tóibín uzima tu činjenicu kao polazište za obzirno i pažljivo rekonstruiranje Marijinog pogleda na vlastiti život u svojem romanu/noveli „Evanđelje po Mariji“, važnoj i uvjerljivoj knjizi u kojoj je Marija prikazana kao umorna, skeptična i povrijeđena žena – što zvuči puno stvarnije i istinitije od slike svete vječne djevice iz kršćanske predaje. (Naomi Alderman, The Observer)

Kroz ovu sjajnu studiju karaktera provlači se duboka bol, čelična odlučnost u sprezi s nepodnošljivim gubitkom. Govoreći nadahnuto o religiji i o određenom trenutku u povijesti, ova knjiga je u prvom redu univerzalna poruka o prirodi gubitka. (Kirkus)

***

Colm Tóibín rođen je 1955. godine u Enniscorthyju u Irskoj. Autor je sedam romana, uključujući „The Blackwater Lightship“, i „The Master“, oba uvrštena u uži izbor za uglednu nagradu Booker. „The Master“ je potom osvojio nagradu International IMPAC Dublin Award. Tóibín je autor i dviju zbirki priča, „Mothers and Sons“, i „The Empty Family“, a njegov roman „Brooklyn“ osvojio je nagradu Costa Novel Award.  Godine 2013. Tóibínov roman/novela „Evanđelje po Mariji “ ušao je u uži izbor za nagradu Booker.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –