Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Giovan Battista Marino

Pjesme : Lira – Galerija – Svirala – Adonis

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Mladen Machiedo
  • 11/2014.
  • 220 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538012013
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Giovan Battista (Giambattista) Marino (Napulj, 1569. – Napulj, 1625.) najveći je pjesnik talijanskog baroka. Njegova virtuozna lirika, puna neobičih motiva, končeta, nejasnih metafora i pjesničkih slika, igara riječi i zvuka, težila je izazvati "čuđenje" čitatelja. Bio je začetnikom "marinizma", po njemu nazvanog književnog pravca talijanskog baroknog pjesništva 17. stoljeća.


Napisao je nekoliko tisuća pjesama, od kojih su najvažnije zbirke "Rime", "Lira", "Galerija" i "Svirala". Ključno njegovo djelo je mitološka poema "Adonis" (1623.), velika opsegom (45000 stihova) i bez čvrste strukture, ali bogata u stilskom izrazu i kićenoj formi. Veliku popularnost ep duguje senzualnoj priči o ljubavi Venere i Adona, eruditskoj obradi i estetskoj vrsnoći.

Marinov utjecaj na talijansku književnost Seicenta neizmjeran je. Snažno je odjeknuo i u književnostima Francuske, Engleske i Španjolske, a njegov je utjecaj vidljiv i u hrvatskih pjesnika 17. stoljeća (I. Bunić Vučić, Dž. Palmotić, I. Đurđević i dr.).


Ostala djela: "Sveta govorenja"; "Pokolj nevine dječice".

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –