Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lukas Bärfuss

Koala

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ana Tomčić
  • 10/2015.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953447
  • Cijena: 125.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kada se pripovjedač vraća u rodni grad gdje će održati predavanje povodom dvjestote obljetnice smrti Heinricha von Kleista, tu priliku koristi i kao izliku za kratak susret s bratom s kojim, kako sam kaže, nema gotovo ničeg zajedničkog. Dok je pripovjedač savršeno utjelovljenje građanskih vrijednosti, njegov brat nema ambicija, karijeru, ne privlače ga putovanja, obitelj, ni trajni ljubavni odnosi.

Nekoliko tjedana nakon susreta, vijest o bratovu samoubojstvu potaknut će pripovjedača da pokuša pronaći odgovore na pitanja koja ga proganjaju i razbije šutnju kojom je obavijen svaki govor o samoubojicama. 

Stilski heterogenim jezikom koji ležerno prelazi granicu znanstvene, povijesne i književne naracije, Bärfuss progovara o nekim od ključnih problema suvremenog društva: nasilju koje proizlazi iz odnosa prema radu, samoubojstvu, kolonizaciji, eksploataciji, te o procesu pisanja kao izvoru užitka i slobode kako za autora tako i za čitatelja, slobode koja se ne želi podrediti pravilima strukture, stila ni tržišne isplativosti.

Iz ovih je razloga "Koala" svakako jedan od zanimljivijih romana na suvremenoj književnoj sceni kao i značajan doprinos kritici kapitalističkoga društva, vješto ispisanoj kroz pripovijest o osobnoj tragediji.

Čekanje se isplatilo. Roman Koala je događaj. - Christine Lötscher, Züritipp

Hrabar, snažan i beskompromisan roman. - Nicole Henneberg, Der Tagesspiegel

Koala je neobična knjiga koju vrijedi uvijek iznova čitati i promišljati. - Alexander Kosenina, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Lukas Bärfuss (1971., Thun, Švicarska), jedan je od najistaknutijih švicarskih dramskih pisaca. Njegov je dramski opus višestruko nagrađivan, a drame mu se izvode diljem svijeta. Roman "Sto dana" iz 2008.  (Edicije Božičević, 2015.) proslavio ga je i kao prozaika te mu donio Nagradu Mara Cassens, Nagradu Schiller Švicarske zaklade Schiller i posebno priznanje Mirovne nagrade Erich Maria Remarque. Godine 2014. objavljuje roman "Koala", nagrađen Švicarskom književnom nagradom, Književnom nagradom grada Solothurna te Nagradom grada Thuna za kulturu. Živi u Zürichu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –