Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Juan Gabriel Vásquez

Zvuk stvari što se ruše

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 11/2015.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861310
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kolumbija, 2009: u gradu Bogoti Antonio Yammara čita članak u nekom časopisu o tome kako je uhvaćen nilski konj koji je pobjegao iz zoološkog vrta Pabla Escobara u dolini Magdalene. Članak ga vraća u sredinu 1990-ih i u vrijeme kad se rat između Escobarova kartela u Medellínu i vladinih snaga žestoko odigravao na kolumbijskim ulicama, u šumama i na nebu iznad Kolumbije.

U to je doba Yammara, nezadovoljan mladi predavač prava, provodio duga poslijepodneva igrajući biljar s Ricardom Laverdeom, samotnim čovjekom mutne prošlosti. Jednoga dana Ricardo dobiva kasetu u neobilježenoj koverti, a ubrzo potom na ulici ga ustrijeli ubojica sa stražnjeg sjedišta motocikla. Tako počinje tajna koja Antonija progoni dok se ne pretvori u opsesiju.

Lativši se zadaće da shvati život ubijenoga, kao i niz događaja koji su ga okončali, Antonio otkriva da je i njegov vlastiti život umnogome dotaknut i oblikovan najnovijom poviješću njegove zemlje. Istraživanja će ga dovesti natrag sve do 1960-ih, u svijet na rubu promjene: vrijeme prije nego što je trgovina narkoticima zahvatila cijeli naraštaj u živom košmaru nasilja i straha.


Poput Bolaña, Vásquez je maestralan stilist i virtuoz strpljivog tempa i zamršene strukture, a romanom se služi uglavnom u iste svrhe kao i Bolaño: da mapira duboku štetu koju svijetu čine nasilje i pohlepa te da prizna kako tu štetu čak ni ljubav ne može popraviti. - Lev Grossman, Time Magazine

Ovaj roman crpi iz tragične povijesti i ciklusâ nasilja u Kolumbiji te kazuje priču o uznemirenu čovjeku koji se pokušava uhvatiti ukoštac s davnim silama i događajima koji su oblikovali njegov život. - Khaled Housseini, njegova omiljena knjiga godine

Juan Gabriel Vásquez je važan pisac. Zvuk stvari što se ruše umješno je napisan i misaon krimić. A čitatelj se za nj prilijepi začaran dojmljivim odmatanjem neopozive sudbine.- E. L. Doctorow

Juan Gabriel Vásquez (Bogotá, 1973.) najpoznatiji  je kao autor romana "Zvuk stvari što se ruše", knjige koja je osvojila nagradu Alfaguara i Englesku nagradu PEN-a, a ušla je i u finale za Médicis. Prije toga objavio je zbirku pripovijedaka "Ljubavnici svih svetaca" te romane "Doušnici" i "Tajna povijest Costaguane", koje su kritičari i čitatelji primili podjednako ushićeno. Studirao je latinoameričku književnost na pariškoj Sorbonnei, a već više od desetljeća dom mu je u Barceloni. Još od objavljivanja svoga prvog romana Juan Gabriel Vásquez dosljedno impresionira čitatelje i recenzente svojim talentom, mudrošću i zapanjujućom pripovjedačkom zrelošću.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –