Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paulus Hochgatterer

Slast života

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 11/2015.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038537
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nedugo nakon božićnih praznika sedmogodišnja Katharina provodi ugodnu večer sa svojim djedom, koju prekida noćni posjetitelj. Nakon što pronađe djedov leš u dvorištu Katharina zanijemi, a lokalni psihijatar Raffael Horn, premda prezaposlen, prihvaća slučaj i upliće se u istragu. Nastoji da ga djevojčica navede na važan trag, a možda i identiteta ubojice kako bi pomogao inspektoru Kovacsu, koji je i sam psihički nestabilan nakon propaloga braka.

Istodobno netko u gradiću okrutno ubija životinje. Postoji li neka veza između tih ubojstava? I tko bi mogao biti ubojica: pater familias koji je vlastitu kćer tako premlatio da je završila u bolnici, benediktinac dugoprugaš koji neprestano čuje glasove koji nisu božanski, umirovljeni poštar – potencijalni samoubojica ili mlada majka koja misli da je njena beba sam vrag?

Točno određujući motive, suptilno preplićući i povezujući perspektive sedam likova, Hohgaterer oblikuje čitav jedan zagonetan svijet koji se proteže od  ručice, koja ne ispušta figurice iz igre „čovječe, ne ljuti se”, do zvijezda koje detektiv promatra kroz teleskop.

Roman koji je ironično nazvan "Slast života", suptilno je i široko postavljen psihološki triler ispričan iz očišta nekoliko pripovjedača u prvom i trećem licu. Paulusu Hochgatterer je jedan prepoznatljiv književni žanr poslužio između ostalog da opiše privatni život psihijatra i precizno progovori o njegovim brojnim pacijentima i njihovim medicinskim dijagnozama. Ispod kriminalističkog zapleta ovdje se ponovno radi o uznemirujućim egzistencijalnim pitanjima, i stvarnosti koju dijelimo i stvarnosti u kojoj i sami sudjelujemo.

Paulus Hochgatterer rođen je 1961. godine u Amstettenu, Donja Austrija. Živi i radi u Beču kao dječji psihijatar i pisac. Njegov roman "Slast života" ovjenčan je nagradom Deutscher Krimipreis za najbolji kriminalistički roman objavljen na njemačkom jeziku 2007. godine, te prestižnom nagradom Europske unije 2009. godine. Austrijsku nagradu za umjetnost i književnost primio je 2010. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –