Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paulus Hochgatterer

Slast života

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 11/2015.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038537
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nedugo nakon božićnih praznika sedmogodišnja Katharina provodi ugodnu večer sa svojim djedom, koju prekida noćni posjetitelj. Nakon što pronađe djedov leš u dvorištu Katharina zanijemi, a lokalni psihijatar Raffael Horn, premda prezaposlen, prihvaća slučaj i upliće se u istragu. Nastoji da ga djevojčica navede na važan trag, a možda i identiteta ubojice kako bi pomogao inspektoru Kovacsu, koji je i sam psihički nestabilan nakon propaloga braka.

Istodobno netko u gradiću okrutno ubija životinje. Postoji li neka veza između tih ubojstava? I tko bi mogao biti ubojica: pater familias koji je vlastitu kćer tako premlatio da je završila u bolnici, benediktinac dugoprugaš koji neprestano čuje glasove koji nisu božanski, umirovljeni poštar – potencijalni samoubojica ili mlada majka koja misli da je njena beba sam vrag?

Točno određujući motive, suptilno preplićući i povezujući perspektive sedam likova, Hohgaterer oblikuje čitav jedan zagonetan svijet koji se proteže od  ručice, koja ne ispušta figurice iz igre „čovječe, ne ljuti se”, do zvijezda koje detektiv promatra kroz teleskop.


Roman koji je ironično nazvan "Slast života", suptilno je i široko postavljen psihološki triler ispričan iz očišta nekoliko pripovjedača u prvom i trećem licu. Paulusu Hochgatterer je jedan prepoznatljiv književni žanr poslužio između ostalog da opiše privatni život psihijatra i precizno progovori o njegovim brojnim pacijentima i njihovim medicinskim dijagnozama. Ispod kriminalističkog zapleta ovdje se ponovno radi o uznemirujućim egzistencijalnim pitanjima, i stvarnosti koju dijelimo i stvarnosti u kojoj i sami sudjelujemo.

Paulus Hochgatterer rođen je 1961. godine u Amstettenu u Donjoj Austriji, živi u Beču kao pisac i dječji psihijatar. Dobitnik je raznih nagrada i priznanja, između ostalih Austrijskog odlikovanja za umjetnost 2010.

U izdanju nakladničke kuće Deuticke dosad su objavljena njegova djela: „Über die Chirurgie“ (O kirurgiji, roman, 1993., drugo izdanje 2005.), „Die Nystensche Regel“ (Nystenovo pravilo, pripovijesti, 1995.), „Wildwasser“ (Bujica, pripovijest, 1997.), „Caretta caretta“ (roman, 1999.), „Über Raben“ (O gavranima, roman, 2002.), „Eine kurze Geschichte vom Fliegenfischen“ (Kratka priča o mušičarenju, pripovijest, 2003.), „Die Süße des Lebens“ (Slatkoća života, roman, 2006.), „Das Matratzenhaus“ (Kuća madraca, roman, 2010.), „Katzen, Körper, Krieg der Knöpfe. Eine Poetik der Kindheit“ (Mačke, tijela, rat dugmadi. Jedna poetika djetinjstva, 2012.) i „Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war“ (Dan kada je moj djed postao junakom, pripovijest, 2017.).

2019. godine objavljen je njegov novi roman „Fliege fort, fliege fort“ (Odleti, odleti).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –