Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Stipanov

Povijest knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2015.
  • 352 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530617575
  • Cijena: 199.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ova je povijest hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva u prvom redu potpun (od prvih početaka pa sve do danas), cjelovit (sve vrste knjižnica: nacionalna, sveučilišne/visokoškolske, znanstvene, specijalne, stručne, osnovnoškolske i srednjoškolske, privatne) i u određenom smislu višestran (gotovo svi oblici njihova djelovanja) prikaz njihove povijesti, uključujući i bitne odrednice hrvatskoga knjižničarstva kao struke i kao djelatnosti. Posrijedi je svojevrstan povijesno-društveni pregledan mozaik hrvatskih knjižnica kojem su podloga dosadašnji pisani prilozi iz povijesti hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva.

Stoga je ovaj povijesni prikaz više prikaz procesa razvoja hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva, glavnih dogadaja koji su značili početak jednoga procesa, a manje prikaz, pogotovu ne potpun, pojedinih knjižnica ili pak pojedinih činjenica vezanih uz rad pojedinih među njima. Prikaz je to, više-manje jedinstvenog, povijesno-društvenog procesa odnosno povijesnog razvoja knjižnica i knjižničarstva u Hrvatskoj, u sklopu prilika i društvenog stanja općenito te odnosa u pojedinim razdobljima hrvatske povijesti.

Jer taj je povijesno-društveni okvir, sa svim svojim bitnim pozitivnim i negativnim obilježjima te odrazima na sav društveni život u Hrvatskoj, u pojedinim razdobljima hrvatske povijesti, unatrag trinaest stoljeća, bitno i prepoznatljivo utjecao i na knjižnice, njihov nastanak, djelovanje i razvoj.


Budući da je riječ o povijesti hrvatskih knjižnica i hrvatskoga knjižničarstva, prikaz njihova nastanka i razvoja te cjelokupan povijesni, društveni i kulturološki proces slijedi uobičajen povijesni tijek, počevši od prvih hrvatskih knjižnica u ranom srednjem vijeku pa do današnjih dana. Jer, nedvojbeno je da su hrvatske knjižnice bitan i prepoznatljiv, jedinstven i nezamjenjiv element i čimbenik hrvatske povijesti, napose kulturne u najširem smislu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Najava • 26.10.2006.

Fortuna čitanja

– Pretraži sve knjige –