Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mani Gotovac

Snebivaš me

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2015.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789533134536
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nakon prvih dviju autobiografsko-memoarskih uspješnica, Mani Gotovac prvi put objavljuje fikcijsku prozu – roman. Pri tome se služi narativnim tehnikama različitih žanrova: stvarnosnom prozom, dramskim dijalozima, lirskim pasažima, bajkom, elementima trilera... Sve se to umrežuje i spaja autoričinim prepoznatljivim rukopisom.

Roman nosi naslov: Snebivaš me. Nije posrijedi samo nepravilan gramatički oblik povratnog glagola snebivati se, nego i svojevrsni oksimoron. Snebivaš me znači istodobno: dovodiš me u nedoumicu, skandaliziraš me, užasavaš me, ali i – zadivljuješ me neobičnošću svoje pojave.

U romanu autorica slijedi sudbinu triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Između brojnih izmišljenih likova, pojavljuju se i stvarne osobe poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih.

Riječ je o obiteljskom, ali prije svega, o ljubavnom romanu, jer Mani Gotovac u ljubavi prepoznaje temeljnu energiju koja daje smisao ljudskom životu.

Mani Gotovac rođena je u Splitu 1939. godine. Kći je odvjetnika Zdravka Birimiše i glumice Marije Danire. Završila je klasičnu gimnaziju koju su u isto vrijeme pohađali Petar Brečić, Igor Mandić, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Igor Zidić i drugi. Kao studentica piše kazališne kritike, zapošljava se kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda. Živi u Zagrebu, piše prozu, kazališne spise i bavi se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –