Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Petr Stehlik

Između hrvatstva i jugoslavenstva : Bosna u hrvatskim nacionalno-integracijskim ideologijama 1832 - 1878.

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 11/2015.
  • XIII, 211 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537963347
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U svojoj dosadašnjoj znanstveno-istraživačkoj djelatnosti i u nizu znanstvenih radova objavljenih u češkoj i inozemnoj periodici, zbornicima i kolektivnim monografijama autor se bavio problematikom nacionalnih ideologija i oblikovanja modernih balkanskih nacija, bosanskim pitanjem, poviješću češko-južnoslavenskih odnosa, kulturnom poviješću Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nacionalnim pitanjem u zemljama bivše Jugoslavije te suvremenom hrvatskom književnošću.

Knjiga "Između hrvatstva i jugoslavenstva: Bosna u hrvatskim nacionalno-integracijskim ideologijama 1832-1878." hrvatski je prijevod njegove monografije s češkog (Brno 2013), u kojoj se iz povijesne perspektive i na temelju komparativne analize onodobnih izvora nastoje predočiti promjene i konstante u shvaćanju povijesne, političke i nacionalne pripadnosti Bosne u ideologiji ilirizma, izvornog jugoslavizma i izvornog pravaštva. Također, prikazano je kako se formirala predodžba o Bosni i njezinu stanovništvu u hrvatskoj sredini između 1832. i 1878. godine.

Petr Stehlik (1978), češki slavist, balkanolog i povjesničar; predaje kolegije iz južnoslavenske književnosti, kulture i povijesti na Odsjeku za slavistiku Filozofskog fakulteta Masarykova sveučilišta u Brnu. Na istome je fakultetu diplomirao kroatistiku, anglistiku i makedonistiku te doktorirao opću povijest.

Vanjski je suradnik Instituta za povijest Akademije znanosti Republike Češke u projektima vezanima za povijest jugoistočne Europe.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –