Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Moja borba : Druga knjiga

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 02/2016.
  • 381 str., meki uvez
  • ISBN 9789533320335
  • Cijena: 169.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U Drugoj knjizi "Moja borba" Karl Ove napušta Norvešku, svoju prvu ženu i obitelj te odlazi u Stockholm. Upoznavši Lindu fatalno se zaljubljuje i s njom zasniva obitelj. U nekoliko godina imaju troje djece i oboje su zatečeni novim izazovima i obvezama obiteljskog života. I dalje je brutalno iskren kako prema bližnjima tako i prema društvu u kojem živi.

Razapet između ljubavi, očinstva i žestoka nagona za samoćom i pisanjem, Knausgard ispisuje jednu od najdojmljivijih proza 21. stoljeća.

Iz strane kritike:

Završne rečenice romana smirujuće su, obične, uspjele. Nose ono što Walter Benjamin zove 'epskom stranom istine, mudrost'. - The New Yorker

Uže oko vrata, nož u srcu. Knjiga je puna čarolije, svijet se jednostavno rastvara... Knausgard će imati status jednak Henriku Ibsenu i Knutu Hamsunu. - Kristeligt Dagblad (Danska)

Negdje između Prousta i šetnje šumom... Poput granita, precizno i nesavladivo. Stvarnije od stvarnosti. - La Repubblica

Kroz njegovu organsku i duboku umjetnost vidljivo je i Knausgärdovo srce. - Independent

Neobjašnjivo iskren zapis trijumfa i banalnosti njegova vlastita života. - Telegraph

Osim svakodnevnog života, može se doseći i ono univerzalno i dodirnuti Velika Književnost: dokaz u drugom dijelu jest pismo lažne banalnosti iz kojeg naglo izlijeću mlazovi nesvakidašnje snage. Izuzev autobiografije pojedinca, ovdje se ocrtava i promišljanje muškog identiteta, ali i obuzimajući prikaz skandinavske socijaldemokracije. Nevjerojatno. - L'Express

Karl Ove Knausgård (1968.), romansijer i esejist, jedan je od najvažnijih pisaca suvremene norveške i nordijske književnosti. Pojavio se 1998. romanom "Ute av verden" (Stvar je riješena) za koji je dobio Nagradu kritike, što je prvi i dosad jedini slučaj u Norveškoj da jedan debitant osvoji tu uglednu književnu nagradu.

Šest godina poslije objavljen je njegov roman "En tid for alt" (Ima vrijeme za sve), koji je u autorovoj domovini dobio nekoliko nagrada, a bio je nominiran i za skandinavskoga "Nobela", nagradu Nordijskoga vijeća za književnost, i prestižnu nagradu IMPAC Dublin Literary Award u Velikoj Britaniji.

Piscu je svjetsku slavu donijela šestosveščana romansirana autobiografija "Min kamp" (Moja borba, 2009. – 2011.), koja je u Norveškoj tiskana u više od 500.000 primjeraka i koja je prevedena na mnoge svjetske jezike. Ta svoja prva tri djela pisac smatra trilogijom. Tijekom 2015. i 2016. objavljena je Knausgårdova tetralogija "Om høsten" (O jeseni), "Om vinteren" (O zimi), "Om våren" (O proljeću) i "Om sommeren" (O ljetu).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –