Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kamel Daoud

Meursault, protuistraga

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mia Pervan
  • 10/2017.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532668742
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Stranac" Alberta Camusa jedno je od amblematskih djela svjetske književnosti, ovaj kratki roman ostao je urezan svima u sjećanje. No tko je Arapin kojega je ubio Meursault, glavni junak Camusova romana? To pitanje, koje do Kamela Daouda nitko nije postavio, okosnica je višestruko nagrađivanoga romana "Meursault, protuistraga".

Tijelo ubijenog Arapina nikada nije pronađeno, a njegova majka i mlađi brat, pripovjedač ovoga romana, cijeli život pokušavaju dokučiti zašto i kako je poginuo Mussa. Daoud se poigrava s paradoksima i smiono suprotstavlja velikom prethodniku stvarajući jednako veliko remek-djelo. "Meursault, protuistraga" govori o traumama drugih, poniženih i zaboravljenih, o onima koje povijest prešućuje, ali u njoj trebaju pronaći svoje mjesto. Roman suvremen i snažan, bezvremenski jednako kao i "Stranac".

Kamel Daoud rođen je 1970. u Mostaganemu u Alžiru. Pisac je i novinar. Zaposlen je kao urednik francuske tiskovine Le quotidien d’Oran, za koju piše i satiričnu kolumnu "Naše mišljenje, vaše mišljenje". Njegov prvi roman "Meursault", protuistraga nagrađen je Goncourtovom nagradom 2015. Prethodno je objavio zbirke eseja, kolumni i kratkih priča.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –