Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arnon Grunberg

Tirza

  • Nakladnik: Lector
  • Prijevod: Gioia-Ana Ulrich Knežević
  • 08/2017.
  • 427 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535955603
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Jörgen Hofmeester vodi napadno dosadan, miran život s voljenom kćeri Tirzom. Podredio ga je drugima; služio je djeci, ženi i poslu. Nakon naizgled idiličnog početka stvari se počinju neumoljivo razotkrivati. Postupno Hofmeester počinje gubiti sve što je bilo sigurno u njegovu životu. Jednoga dana na vratima njegove otmjene kuće pojavljuje se supruga koja ga je tri godine ranije napustila zbog mladenačke ljubavi. Istodobno Hofmeester biva otpušten u izdavačkoj kući u kojoj je radio kao urednik, a Tirza, zjenica njegova oka, otputuje u Afriku sa svojim momkom kojega Hofmeester smatra dvojnikom poznatoga terorista. No, opasnosti koje opaža u vanjskome svijetu zapravo se skrivaju u samom Hofmeesteru...

Roman "Tirza" razračunava se s prividom, očinskom ljubavi, nemoći i uljuđenom ksenofobijom. Teško je ostati ravnodušan prema ovom Grunbergovu romanu koji nas bez predaha ispituje o vlastitim i vrijednostima svijeta oko nas. Intrigantna je to i dinamična knjiga koja drži pozornost bez popuštanja, što je jedva zamislivo u eri vladavine kratke priče. Vrijeme Ane Borongaj i Nataše Rostove, pa čak i ''renesansnog " čitača iz sredine prošlog stoljeća ipak je ostalo iza nas.

Prolazeći kroz naoko obične – danas neizbježno neurotične – europske građanske živote autor secira zakržljale međuljudske odnose, a pritom zapinje i za globalna pitanja, dotiče se sraza kultura i svjetova. Taj izvrstan poznavatelj ljudske psihe, a i društvene zbilje, vodi nas kroz likove i zbivanja od tmurnog sjevera do mističnih sunčanih dina, propitujući nas o svrsi u svijetu nedopustive dekadencije koju si gladni ne mogu priuštiti, a koja je proizvod svijeta bolesnog od vlastitog blagostanja.

Neurotičan, frustriran, sarkastičan i dekadentan, glavni junak je čovjek zapadne današnjice, kojeg fokusiranje na materijalno i atrofirana komunikacija navode na preispitivanje svih ciljeva i motiva te vode u otuđenost i osamljenost,  sve do najmračnijih predjela uma. U gotovo samoubilačkom svjetonazoru današnjeg društva individualnosti budi se ujevićevski vapaj za smislom čovjeka koji je naoko sam sebi dovoljan.

Ironičan, humoran, mudar, bizaran i brutalan ovaj nam roman otvara oči pred pojavama koje doživljavamo svakodnevnima, a ne zaobilazi ni izopačenost stasalu u izobilju zapada, gdje nedostatak ljubavi i nemogućnost stvarnog dodira iskrivljuju sliku stvarnosti, pa se ljudska priroda katkad s jednako strašnim licem probudi u takozvanoj civilizaciji kao i među kanibalima.

Grunberg  je vrlo vješt i zanimljiv pripovjedač, koji uglavnom izmiče trivijalnosti suvremenih trilera, a trenutci pretjeranosti i hrabri obrati mogu se doimati motiviranima ili potrebnima, što svakako ovisi o senzibilitetu čitatelja , odnosno  njegovim očekivanjima. Međutim i sâma Grunbergova briljantna opservacija današnjeg modernog i otuđenog čovjeka bila bi dovoljna da stranice ove knjige učini potpunima.

 

''Tirza je roman koji bi svaki pisac želio napisati.''
NRC Handelsblad

''Gotovo nitko od živih pisaca ne grize toliko snažno.''
Corriere della Sera

''Tirza je jasan i mračan prikaz onoga što ljudi čine sami sebi, a time i drugima. [...] S ovim romanom, Grunberg polako, ali sigurno napreduje prema klasi najboljih autora koji lucidno pišu o neshvatljivosti ljudskih postupaka.''
Haarlems dagblad

Arnon Grunberg rođen je 1971. u Amsterdamu. Nakon što je izbačen iz gimnazije, radi kao pomoćnik apotekara, perač tanjura i izdavač te piše kazališne komade za jednu amsterdamsku kazališnu skupinu. U dvadesettrećoj godini debitirao je međunarodno hvaljenim romanom "Plavi ponedjeljci", koji ga je munjevitom brzinom lansirao u vrh i koji je okrunjen dvjema nagradama; za najbolji i najprodavaniji prvijenac. Grunberg je danas jedan od najznačajnijih nizozemskih autora i prava je književna zvijezda.

Dobitnik je mnogih važnih nizozemskih književnih nagrada, a njegove su knjige prevedene na dvadeset devet jezika. Osim što piše romane, novele, priče, eseje, poeziju i drame, redovito objavljuje kolumne u nizozemskim, njemačkim i američkim novinama. Romane "Povijest moje ćelavosti" i "Gstaad 95-98" te novelu "Monogaman" objavio je pod pseudonimom Marek van der Jagt. U Grunbergovom bogatom opusu ističu se romani: "Tražitelj azila", "Židovski Mesija", "Naš stric", "Srcem i dušom", "Čovjek koji nije obolijevao" i "Madeži".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –