Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sebastian Brant

Brod luđaka

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Dubravko Trojanac
  • 02/2018.
  • 356 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533201085
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Brod luđaka" Sebastiana Branta je samosvojan spjev koji se sastoji od stotinjak (pokojega više ili manje, ovisno o izdanju) pjevanja/poglavlja posvećenih različitim oblicima ludosti/gluposti; onodobna (kraj 15. stoljeća) je to "kritika svega postojećeg" u kojoj nitko, pa ni Crkva, ne ostaju pošteđeni. "Ukrcavši" u svoj brod sve i svakoga tko je to, po njemu, zavrijedio, Brant postiže efekte kojima je i danas teško naći premca! Kako vrijeme odmiče, čini se da nam Brant govori sve više, sve snažnije i, što je najvažnije, književno sve uvjerljivije. 

Posebna vrijednost Brantove knjige njezin je likovni aspekt – drvorezi, o čijoj kvaliteti i izvornosti ponajbolje govori činjenica da još uvijek nije dokraja odbačena hipoteza da ih je izradio mladi Albrecht Dürer. Slavna slika "Brod luđaka" Hyeronimusa Boscha, ovdje na koricama, datira između 1494. i 1510., pa je za pretpostaviti da je i Bosch pročitao Brantovu knjigu.

U 20. stoljeću alegorijski motiv broda luđaka postaje iznimno podatan za slobodarsku kritiku, ali i u pop kulturi – osim u naslovima brojnih filmova i romana, posebice se to odrazilo u rock glazbi. Tako su pjesme naslova Ship of Fools snimili brojni glazbenici – ponajprije ističemo grupe Doors i Grateful Dead, a spomenimo i imena kao što su: John Cale, Bob Seger, Robert Plant, Van der Graaf Generator, Soul Asylum, Echo & The Bunnymen, Residents... 

Teško da se Sebastian Brant, kad je 1494. u Baselu dao tiskati svoj "Brod luđaka" (Das Narrenschiff), mogao nadati tolikoj dugovječnosti i uspjehu svog djela. Kako god bilo, njegova moralna satira postala je najuspješnije književno djelo na njemačkom jeziku prije reformacije, dok se na hrvatsku inačicu načekasmo, eto, više od pola tisućljeća... Danas je posve jasno da je Brant književni majstor i da je njegovo djelo od neprolazne vrijednosti. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –