Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Lunde

Povijest pčela

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 04/2018.
  • 360 str., meki uvez
  • ISBN 9789533551784
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, koja ispituje čovjekov odnos prema religiji, znanosti, no u prvom redu prema prirodi – priča o tome kako čovjekova interakcija i s najmanjim bićima može presudno utjecati na to hoćemo li opstati kao ljudska vrsta ili nećemo.

"Povijest pčela" roman je s globalno relevantnom temom s obzirom na stanje suvremenog svijeta ugroženog klimatskim promjenama što se odvijaju sve bržim tempom. U pozadini ove opće teme tri su snažne, intimne priče o odnosu između roditelja i djece. Ono što je zajedničko trima glavnim likovima – biologu i trgovcu sjemenjem Williamu, koji živi u Engleskoj sredinom 19. stoljeća, i koji je konstruirao novi tip košnice; pčelaru Georgeu, koji živi u Americi sredinom 20. stoljeća i vodi unaprijed izgubljenu bitku u uzgoju pčela suočen s modernom agrikulturom; Kineskinji Tao, koja živi u Kini krajem 21. stoljeća, u vrijeme kad su pčele već izumrle – jest to da su spremni učiniti sve da bi njihova djeca imala život bolji od njihova.

Iz kritike:

Veličanstven i duboko potresan roman. Lunde je vješto ispreplela priču o znanosti, znanstvenoj fantastici, distopiji i nadi, iskušenjima pojedinaca i snazi obitelji. - Lisa See, autorica romana Sniježnica i tajna lepeza

Maja Lunde piše beskompromisno i uspijeva privući širok krug publike. Roman koji se pročita u jednom dahu, a potom o njemu dugo razmišlja – o životu, svijetu i budućnosti. - Annette Orre, Littkritikk.no

Najuzbudljiviji norveški roman koji sam pročitala još od prvog dijela Knausgårdove Moje borbe, opisala bih ga kao križanca između Igara gladi i briljantne trilogije Margaret Atwood MaddAddam. - Ulrika Karnborg, Expressen

Maja Lunde (1975.) norveška je književnica i scenaristica, autorica desetak knjiga za djecu i mlade. "Povijest pčela" (2015.) njezin je prvi roman za odrasle, distopijska priča s ekološkom potkom o izumiranju pčela – prvi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Knjiga je 2015. godine nagrađena prestižnom nagradom Norveški Bookseller. Prevedena je na 33 jezika i 2017. godine bila najprodavanija knjiga u Njemačkoj. Uslijedili su nastavci "Plavetnilo" (2017.) i „Posljednji svoje vrste“ (2019.) koji su također postali međunarodni bestseleri. Lunde je napisala deset knjiga za djecu i mlade, među ostalima "Preko granice", "Battle", "Ono najbolje" i seriju romana "Najkul društvo na svijetu".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –