Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goncalo M. Tavares

Jedan čovjek: Klaus Klump / Stroj Josepha Walsera

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 05/2018.
  • 186 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861778
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Sazdana od dvaju romana, ova knjiga pripovijeda sudbine Klausa Klumpa i Josepha Walsera. Krajolik je isti, isto vrijeme, ista okosnica: rat koji udara ritam svakodnevice dok tenkovi haraju ulicama, a čovjek se vraća u svoje primitivno stanje. Posvud pucnjava, silovanja, smrt i nasilje. Zavladali su strojevi, života više nema pa tako ni jasne razlike između Dobra i Zla.

Klaus je izdavač. Knjige koje objavljuje nalik su malenim projektilima koje usmjerava protiv ekonomije i politike. On zna da je u ratna vremena najbolje ostati neutralan, biti slab... Međutim, odlučuje se na otpor. Joseph pak radi u tvornici i obožava svoj stroj. Rat kao da do njega ne dopire. Sve do dana kad nastrada. Dvojica protagonista ne poznaju se, no njihove sudbine tvore skladni kontrapunkt.

Ovaj književni diptih lucidno je promišljanje o smislu postojanja, o povijesti, o dvostrukosti ljudskog bića, sposobnog za najbolje kao i za najgore.

Portugalski pisac Gonçalo M. Tavares, rođen je 1970. u Luandi. Peter Ackroyd uvrstio ga je u ediciju 1001 knjiga koje trebate pročitati prije smrti, a francuska kritika pozdravila kao iznimno originalnog europskog autora. Za svoje neobične kratke pričice, okupljene pod naslovom "Gradska četvrt" dobio je nagradu za pripovijetku "Camilo Castelo Branco" Portugalskog društva pisaca, te posebnu nagradu Branquinho da Fonseca lisabonske Fondacije Calouste Gulbenkian. Za roman "Jeruzalem" dobio je tri važne nagrade – brazilsku nagradu za roman Portugal Telecom, Nagradu Ler Millennium BCP te nagradu za djelo na portugalskome govornom području "José Saramago". Taj roman dio je tetralogije "Kraljevstvo" u kojoj se propituje rat i njegov utjecaj na svakidašnji život, sa središnjom temom zla.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –