Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aka Morchiladze

Putovanje u Karabah

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 06/2018.
  • 200 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592092
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Rane su devedesete, zemlja je prepuna paravojnih snaga, političari se svrgavaju, bježe, korupcija cvjeta, zlatna mladež kupuje diplome, seks i droga konzumiraju se s neutaživim žarom, a dominantno stanje duha nepovratna je besperspektivnost. Ova odveć poznata kulisa ne odvija se u nama bliskom podneblju, već u Gruziji. U priču nas uvodi mladić Gio, sin utjecajnog Gruzijca, čiji dani neprimjetno prolaze u druženju s prijateljima i žicanju benzina.

Kada se zaljubi u prostitutku Yanu, na trenutak mu se učini da ipak nije sve besmisleno, ali ta je sreća kratkog vijeka. Da mu odvrati misli od slomljenog srca, prijatelj Goglik nagovara ga na putovanje u obližnji Karabah, a u šumi metaka i sivilu zime Gio će postati zatočenikom ne samo svoje sudbine već i okrutnog režima.

Aka Morchiladze najveći je gruzijski suvremeni književnik čiji je impozantni opus blizak ne samo kritici već i čitateljima. Gradeći ovu dinamičnu i turbulentnu priču oko mladog antijunaka čiji se osobni razvoj odvija paralelno s političkom dezintegracijom na pragu Bliskog istoka, autor precizno i ponekad okrutno detektira sva proturječja tih krajeva. Usprkos tome, grebući po površini političkih previranja, "Putovanje u Karabah" nalazi čovječnost i humor ondje gdje ga povijesna faktografija zaobilazi.

Aka Morchiladze (r. 1966., Tbilisi) najcjenjeniji je i najpoznatiji postsovjetski gruzijski književnik. Studirao je, a kasnije i predavao gruzijsku povijest na Sveučilištu u Tbilisiju. Radio je i kao sportski novinar, kolumnist te televizijski urednik najpopularnijih emisija o književnosti. Od 1998. objavio je dvadeset romana i tri zbirke kratkih priča. Prema njegovim romanima snimljeno je više filmova i postavljeno nekoliko drama. Njegovo pisanje bilo je prijeloman trenutak u gruzijskoj povijesti književnosti i nagovijestilo je prodiranje modernih zapadnjačkih literarnih tendencija.

Među brojnim književnim nagradama kojima je ovjenčan ističu se IliaUni za roman "Mameluk" te nevjerojatnih pet nagrada SABA (2003., 2005., 2006., 2008. i 2012.) za najbolji gruzijski roman godine. "Putovanje u Karabah" (1992.) najprevođeniji mu je i najpoznatiji roman, a ostale su mu knjige prevedene na petnaestak jezika. Morchiladze trenutno živi i radi u Londonu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –