Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antonio Ortuno

Spaljeni

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ela Varošanec Krsnik
  • 08/2018.
  • 224 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669916
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Teško je uprijeti prstom na prvu grešku, reći gdje je počelo zlo.

Jesu li pogriješili kad su prodali sve i ukrcali se na taj vlak, ili kad su pobjegli iz njega, hodali dva dana bez vode, prešli planinu i stigli u izgubljeni gradić na jugoistoku, u Santa Ritu ? Je li bila greška kad su ih smjestili u prihvatilište, ili kad su ih ondje zaključali, kada su unutra bačene zapaljene boce, kad je živo spaljeno njih četrdeset, ili kad su za sve to doznali mediji, kad je preživjele trebalo vratiti kući, pretvarati se da radiš, ili ih naprosto potražiti, pronaći i dovršiti započeto?

Irma, zovu je Crna, svoje je greške birala sama: samohrana majka, socijalna radnica sa sedmogodišnjom kćeri došla je u Santa Ritu i dopustila da joj bude stalo. A prateći nju, Crnu, Antonio Ortuño svojim eksplozivnim romanom vodi nas u još crnje, u epicentar nasilja koje potresa Meksiko - rutom kojom migranti iz Srednje Amerike pokušavaju doći do SAD-a.

 

"Spaljeni" Antonija Ortuña, jednog od najznačajnijih meksičkih pisaca današnjice, beskompromisna je knjiga, triler u kojemu ime ubojice ne znači ništa, a popis žrtava ne zanima nikoga - nikoga osim onih koji u sebi uspijevaju pronaći fatalnu grešku suosjećanja i ljudskosti.

 

'Spaljeni' knjiga je puna bijesa. Bijesa zbog nepravde, korupcije, i zemlje koja poput stroja za mljevenje mesa proždire na tisuće migranata iz Srednje Amerike. Iako je tragedija bila meksička svakodnevica, tek su nakon pronalaska 72 trupla u San Fernandu na svjetlo dana izašle činjenice o strašnim uvjetima u kojima žive muškarci, žene i djeca koji pokušavaju doći do Sjedinjenih Američkih Država. Ali Ortuñov bijes, od samoga početka, nije usmjeren na nijednu od strahota koje potresaju zemlju otkako je Felipe Calderón započeo rat protiv droge. Usmjeren je na rasizam njegove zemlje.

El País

Antonio Ortuño rodio se 1976. u Zapopanu, u meskičkoj saveznoj državi Jalisco. Kratkopričaš, romanopisac i novinar autor je šest romana i mnogobrojnih kratkih priča za koje je dobio cijeli niz priznanja. Tako je njegov prvi roman, "El buscador de cabezas" (2006.), časopis Reforma je proglasio debitantskim romanom godine, a romani "Spaljeni" (2013.) i "Méjico" (2015.) proglašeni su romanima godine u raznim latinoameričkim i meksičkim književnim časopisima.

Časopis Granta uvrstio ga je 2010. godine na prestižnu listu najboljih mladih pisaca na španjolskom jeziku. Njegovi romani i priče prevedeni su na brojne svjetske jezike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –