Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Donal Ryan

Metalno srce

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Dean Trdak
  • 10/2018.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533552156
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U virtuoznom debitantskom romanu "Metalno srce", koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima Guardianovu nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je "Metalno srce" proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima 21 protagonista, autor sklapa razlomljenu sliku zajednice u šoku uzrokovanom ekonomskom krizom koja uništava živote stanovnika ruralnog irskog gradića.

Lokalna građevinska tvrtka, koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike.
 
Roman "Metalno srce" Donala Ryana povezan je s njegovim drugim romanom "S prosincem" u kojem se radnja zbiva u istom gradiću u ruralnoj Irskoj. Oba se romana zapravo mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste.

Donal Ryan rođen je 1976. godine u irskom gradiću Nenagh. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Limericku i više od desetljeća radio je kao pravni savjetnik u irskom Nacionalnom vijeću za prava zaposlenih. Nakon što je 2012. god. objavio prvi roman, "Metalno srce" (The Spinning Heart), koji je osvojio publiku i književnu kritiku te dobio nekoliko prestižnih nagrada (Guardianovu nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu za najbolji roman objavljen u Irskoj 2012., Nagradu EU za književnost itd.), Donal Ryan posvetio se isključivo pisanju. Godine 2013. objavljen mu je roman "The Thing About December", 2015. roman "All We Shall Know", a 2018. roman "From a Low and Quiet Sea", koji je ušao u širi izbor za Man Booker Prize.

Godine 2016. roman "Metalno srce" proglašen je na Festivalu knjiga u Dublinu irskim romanom desetljeća. Tema Ryanovih romana ruralna je irska zajednica i ekonomska situacija koja određuje sudbine protagonista njegove proze.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –