Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Javier Cercas

Zakoni granice

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Silvana Roglić
  • 11/2018.
  • 328 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533580579
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prva ljubav, prva pobuna, prva izdaja i prvi poraz — to ljeto kada je kao šesnaestogodišnjak upoznao Plavookog i njegovu prelijepu pratilju Tere bilo je najvažnija granica koju će Ignacio Canas prekoračiti na svome putu od preplašenog tinejdžera iz srednje klase preko člana maloljetničke bande do odvjetnika u slučaju koji je protresao Španjolsku i okončao - ili od zaborava sačuvao - jedan mit.

Tog ljeta 1976., u zemlji u kojoj je izdisao frankizam, a demokracija još nije došla da ga zamijeni, Ignacio nije bio jedini kojega je zabljesnuo karizmatični plavooki delinkvent. O pljačkama Plavookog uskoro su se pjevale pjesme, o njegovim se pobunama i bjegovima iz zatvora snimali filmovi, postao je ikona borbe protiv sistema i uživao status zvijezde, a trideset godina nakon svega jedan je pisac o svemu tome odlučio napisati knjigu.

Predajući nam priču o tragovima ljeta koje je - svim granicama usprkos - ispreplelo živote troje tinejdžera i trajno ih povezalo ljubavlju i sumnjom, odanošću i tajnama, proslavljeni španjolski pisac Javier Cerca "Zakonima granice" uspio je u nečemu mnogo važnijem: napisati roman koji na tankoj međi između fikcije i zbilje propituje granice naše slobode, motive naših postupaka i neuhvatljivu prirodu istine.

"Zakoni granice", roman je o ljubavi i neljubavi, o vjernosti i izdaji, o dobru i zlu, i tome kako je ponekad teško povući crtu i odijeliti ih.

**

Potresna meditacija o mladosti, ljubavi, izdaji i moći medija, ali i beskompromisan politički roman. Javier Cercas još je jednom proširio naše znanje o onome što fikcija može postići. - Juan Gabriel Vásquez

Neodoljiv roman… Iako ga pokreće niz iznenađujućih i uznemirujućih otkrića o likovima, prava je snaga ove knjige u Cercasovoj neurešenoj prozi, u njegovu daru da oživi ritmove svakidašnjega govora.- Guardian

Reći da Zakoni granice govore o maloljetnim delinkventima bilo bi kao ustvrditi da Rat i mir govori o Rusiji. Knjiga koja se ispija nadušak, ali probavlja polako. - Jot Down

Ljepota ovog inteligentnog romana potrage leži u osjećaju koji nam ostavlja - u pitanju jesmo li ikada doista znali išta i o kome - uključujući i sebe same. - Scotsman

Javier Cercas, jedan od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca, rođen je 1962. u Ibahernandu. Na Sveučilištu u Geroni predavao je španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja dnevnika El Paísa. Autor je zapaženih zbirki pripovjedaka, knjiga eseja i više hvaljenih romana. Svjetski uspjeh postigao je romanom "Salaminski vojnici", koji je ubrzo po objavljivanju 2001. nagrađen Nagradom katalonske udruge knjižara Premi Llibreter, nagradom Premio Ciutat de Barcelona, nagradom žirija pisaca Premio Salambó, nagradama Premio de la Crítica de Chile, Premio Qué Leer, Premio Extremadura i Premio Grinzane-Cavour te u Velikoj Britaniji nagradom Independent Foreign Fiction Prize. Roman je prodan u više od pola milijuna primjeraka u Španjolskoj i preveden na više od petnaest jezika. David Trueba prema njemu je snimio istoimeni film.

Hrvatsku čitateljsku publiku nastavio je osvajati romanima "Brzina svjetlosti" (2005.), "Anatomija jedne pobune" (2009.), "Prevarant" (2014.), "Zakoni granice" (2012.), "Vladar sjena" (2017.), "Terra Alta" (2021), "Neovisnost" (2022.) te "Dvorac Modrobradoga" (2024.). Živi i piše u Barceloni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –