Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Zima

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Munib Delalić
  • 11/2018.
  • 176 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320830
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga eseja "Zima" drugi je dio kvadrilogije Enciklopedija godišnjih doba (Årstid encyklopedien) koju je Knausgård objavio 2015. godine dok je iščekivao rođenje svoje četvrte kćeri. Zbirka je to pisama, meditacija o davno viđenim predmetima, bićima i događajima koje autor ispunjava novim sadržajem i emocijama, bilo da piše o sovi, cijevi, božićnim darovima, plišanim životinjama, spolnoj želji, atomima… Ukratko, sve ima svoju čudesnu dimenziju koju smo u svakodnevici odavno zaboravili. 

„Malo je gdje to neživo u zimi predstavljeno s većom neugodnošću kao u Danteovoj Božanstvenoj komediji, u kojoj je dno pakla opisano kao golema zaleđena voda iz koje mrtvima izviruju samo zaleđene glave. Ne mogu se pomicati, čak su im i suze u očima nepokretne, zaleđene.“



Knausgård nije prvi koji razmišlja o svagdanjim, običnim stvarima, razlika je samo u tome što to njegovo razmišljanje o svagdanjem rezultira nesvagdanjom književnošću.
Dagen

'Zima' obasjava stvari na istinit i neočekivan način. Život je kratak, a zima duga i mračna. Rabi refleksnu traku. I čitaj Knausgårda.
Dagens næringsliv

Čitajući ove eseje, ponekad sam zastao i upitao se navlači li mi Knausgård paučinu na oči već samom ljepotom svoje proze. Ali nije tako... Zima doseže osjećaje i kolektivna iskustva koja u svima nama leže pod naslagama prašine.
Chicago Review of Books

Autor osvjetljuje svijet svetim sjajem iznenađenja i suosjećanja... Dobitno unutarnje putovanje u najintimnije godišnje doba.
Kirkus Reviews

Eseji u 'Zimi' odlikuju se iznimnom profinjenošću promišljanja koja je privukla tolike čitatelje ranijim [Knausgårdovim] djelima. Šteta koju je njegov otac možda počinio može se ispraviti. Pišući za svoju kćer, Knausgård obnavlja plemenitu mogućnost da se civilizirani život provede istražujući svijet sa znatiželjom i divljenjem.
Los Angeles Review of Books

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp), koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u više od pola milijuna primjeraka, a preveden je na 35 jezika. Godine 2015. dobio je Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjeni Jeruzalem Prize, koji promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su ga samo najznačajniji pisci naše epohe. Za mnoge je kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju 2015. ‒ 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Godine 2019. dobio je nagradu Švedske akademije ‒ Nordijsku nagradu, poznatiju kao “mali Nobel” za značajan doprinos nordijskoj književnosti. "Jutarnja zvijezda" prva je knjiga u budućem petoknjižju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –