Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana Buljubašić

Oulipo i književnost ograničenja

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2018.
  • 204 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533552118
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedinstvenost skupine Oulipo osnovane 1960. godine u Francuskoj zadržala se do danas, a njome je potaknuto određenje književnosti ograničenja. Takav pristup proizvodnje i čitanja književnosti počiva na konceptu ograničenja, prepoznatljivoj ideji skupine Oulipo.

Najpoznatiji su oulipovci koji su svoje tekstove oblikovali ograničenjima Raymond Queneau, Georges Perec, Noël Arnaud, Italo Calvino, a ograničenjima danas pišu i autori koji nisu članovi skupine Oulipo. Ivana Buljubašić u suvremenoj hrvatskoj književnosti pronalazi primjere književnosti ograničenja, i to u tekstovima Jasne Horvat, Krešimira Bagića, Dubravke Oraić Tolić, Luke Paljetka te Milka Valenta.

Knjiga "Oulipo i književnost ograničenja" Ivane Buljubašić je prvi pregled djelovanja skupine Oulipo i njezine poetike u hrvatskoj znanosti o književnosti te dokaz da koncept ograničenja živi i onkraj oulipovske prakse.

Ivana Buljubašić rođena je 17. listopada 1990. u Osijeku gdje je završila osnovnu školu i Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost nastavničkog smjera 2015. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Za vrijeme studija bila je članicom nagrađivanoga studijskog lirskog kolektiva Hikos Mash-up i urednicom studentskog časopisa Hrvatistika (god. 7, br. 7). Suurednica je studentskog zbornika Sve je to movie! (Filozofski fakultet u Osijeku, 2014.) i knjižice sažetaka s Međunarodne studentske konferencije Pontes poeticae (Filozofski fakultet u Osijeku, 2014.) čijom je inicijatoricom. Od 2011. godine sudjeluje na većem broju znanstvenih, stručnih i studentskih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu, objavila je šesnaest znanstvenih i stručnih radova (samostalno i u suautorstvu) te dvadesetak književnih kritika. Doktorandica je na poslijediplomskom studiju Književnost i kulturni identitet Filozofskog fakulteta u Osijeku od 2015. godine, suradnica popularizacijskog simpozija Kreativna riznica te je u uredništvu časopisa Tema.

Istražuje teme iz suvremene hrvatske književnosti, a uži su joj interesi paratekstualnost u književnosti i književnost ograničenja. Nagrađena je Pohvalom za izvannastavne aktivnosti Filozofskog fakulteta u Osijeku (ak. god. 2013./2014.), Rektorovom nagradom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (ak. god. 2013./2014. s Nikolinom Rebrinom), Pohvalom summa cum laude Filozofskog fakulteta u Osijeku (2015.) te Poveljom uspješnosti Julija Benešića za kritičarske doprinose na 19. Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara (2016.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –