Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Šodan

Unutarnji neprijatelj

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 11/2018.
  • 128 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862010
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Znamo da svakog sjajnog pjesnika prate jedinstvene i zavodljive supermoći. Na našu sreću, Šodan ne samo da reže pjesničke rečenice poput britve, bez ijedne riječi viška, već ima sposobnost vidjeti ono što je - u ekonomskim, ratnim i rasnim ideologijama iskrivljenoj stvarnosti - teško vidljivo golim, nesviklim okom. Pažljivo slikajući kulise pjesme vješto izabranim detaljima, Šodan svuda baca svoje gipke oči, osjetljive poput analitičke vage, a one vide veliko u malom, i malo u velikom, a svakako je i ovom zbirkom demonstrirao, u svom iskrenom i dubokom humanizmu, da ima moć igrati se s površjem društvene percepcije i ukočenim perspektivama, a to ponekad znači spustiti se do čikaškog prosjaka s kartonskom Starbucksovom šalicom, koji će možda biti “taj posljednji globalni junak”.

I mi ga čitajući vidimo, kao da je tu, kraj nas. I zato nije bez razloga jedan od ciklusa zbirke naslovljen “Lica u prozorima”. Obdaren koktelom ironije i empatije, Šodan s izoštrenom psihološkom intuicijom i diskurzivnom lakoćom ulazi u “lik” koji ga zanima, i suvereno govori iz njega. Protagonist postaje jasno ocrtan lik u prozoru, pomalo pop-art portret, a pomalo pjesma-mašina za proizvodnju istine. Šodan, svojim stilom i poetskim postupcima, baš kao da je rastao na najboljim bez okova narcističkih preokupacija i zamke introspektivne patetike - a opet iz prezentnosti u ovoj zbirci stvara blistave nakupine moćnih biografskih i pseudomonoloških pjesmama a što je intrigantan pjesnički model prilično rijedak na našoj pjesničkoj sceni.

I ne samo time, već i svime onim što se ima tek otkriti a ostalo je neizrečeno ovdje, ovaj izvrsni pjesnik svima nama još jednom dokazuje da se može “pisati od življenja”.

Dorta Jagić

Damir Šodan (Split, 1964), pjesnik, prevoditelj, dramski pisac, urednik, diplomirao je engleski jezik i opću povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je pjesničke zbirke "Glasovne promjene" (1996), "Srednji svijet" (2001), "Pisma divljem Skitu" (2009), "Café Apollinaire" (2013), knjige dramskih tekstova "Zaštićena zona" (2002) i "Noć dugih svjetala" (2009), te "Drugom stranom : Antologija suvremene hrvatske 'stvarnosne' poezije" (2010). Za dramu "Zaštićena zona" nagrađen je prvom nagradom za ex-Yu dramatičare u Beču (2000), a za burlesku "Chick lit" trećom nagradom na natječaju Marin Držić (2012). U prijevodu je predstavio mnoge sjevernoameričke pjesnike (Charles Simic, Raymond Carver, Charles Bukowski, Richard Brautigan, Leonard Cohen, Frank O’Hara i dr).

Član je uredništava časopisa Poezija i Quorum u Zagrebu, a poezija mu je prevedena na dvadesetak jezika. Među ostalima uvršten je u američku antologiju "New European Poets" (Graywolf Press), francusku "Les Poètes de la Méditerranée" (Gallimard) i britanske "World Record i A Hundred Years’ War" (Bloodaxe).

Član je HDP-a i Hrvatskog centra PEN-a, a sudjelovao je na mnogim međunarodnim književnim skupovima i festivalima, te kao predavač gostovao na Sveučilištu Columbija u New Yorku, i na Koledžu Sierra Nevada, SAD. Dvadesetak godina radio je kao prevoditelj za Ujedinjene narode u Nizozemskoj, a sad je slobodni književnik i književni prevoditelj. Živi u Den Haagu, i u Splitu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –