Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Karl Ove Knausgård

Proljeće

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Anja Majnarić
  • 04/2019.
  • 120 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533320878
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U trećem dijelu kvadrilogije "Enciklopedija godišnjih doba" (Årstid encyklopedien) – "Proljeće" Karl Ove Knausgård izlazi iz zadane forme kratkih eseja – "Jesen" i "Zima", i piše prozni dnevnički zapis u formi potresna i opširna pisma čas nerođenoj, čas već rođenoj kćeri.

Priča počinje u kući, u obitelji gdje sve puca po šavovima, od neobavljenih kućanskih poslova do napetih emocionalnih odnosa među partnerima. Zaglavljen u složenoj obiteljskoj situaciji, s neprisutnom, bolesnom ženom, s troje male djece i jednim djetetom na putu, anksiozan promišlja kada i kako i gdje je sve pošlo po zlu u toj idealnoj norveško-švedskoj obitelji koja ima sve.


"Proljeće je melankolično i lijepo, s njegovom uobičajenom neprekidnom težnjom za najizloženijom ranjivošću... Čak i ako mislite da vam se neće svidjeti Knausgård, dajte priliku ovoj knjizi i shvatit ćete ga, postat će vam jasno zašto su neki od nas toliko ludi za njim."
Los Angeles Review of Books

"Zapanjujuće iskren pogled na neobične povezanosti između ljubavi, gubitka, smijeha i samouništenja, savršen destilat Knausgårdova jedinstvenoga dara."
Publishers Weekly

"... silno dirljivo štivo. Knausgårdovo umijeće prepletanja duboka beznađa u bolesti njegove žene s podjednako dubokom nadom u dijete koje su zajedno donijeli na svijet budi u meni želju da knausgardovski zavapim 'Oh'!"
Morgenbladet

"Knausgård je mahnitom i očajničkom ljubavlju sastavio ovu živuću enciklopediju za svoju kćer, kao da je želi vezati uz svijet, usaditi je u nj... Zaljubi se u svijet, zaklinji, budno ga osluškuj, ostani u njemu."
The New York Times

"Knausgårdov novi roman zapravo je Moja borba 7... bolna i moćna pripovijest. Knausgård se prije bavio intenzivnim kopanjem u dubinu vlastitih iskustava i sjećanja, a u njegovu je novom romanu riječ o napornu radu, dragosti i tjeskobi koje su povezane s očinskom ulogom."
Aftenposten

"Ova je knjiga kratak roman koji je izravnije povezan s njegovim epskim serijalom Moja borba, vode je isti intenzivni analitički impulsi... Ako ne primjećujemo sitnice, što nam još promiče? I koliko štete nenamjerno nanosimo drugima, pogotovo onima koje najviše volimo? Divna studija o smrtnosti i očinstvu..."
Kirkus

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac "Ute av verden" (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman "Ima vrijeme za sve" (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća.

Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog "Moja borba" (Min Kamp), koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u više od pola milijuna primjeraka, a preveden je na 35 jezika. Godine 2015. dobio je Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjeni Jeruzalem Prize, koji promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su ga samo najznačajniji pisci naše epohe. Za mnoge je kritičare Knausgårdova "Moja borba" najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju 2015. ‒ 2016. objavio je "Enciklopediju godišnjih doba" (Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto). Godine 2019. dobio je nagradu Švedske akademije ‒ Nordijsku nagradu, poznatiju kao “mali Nobel” za značajan doprinos nordijskoj književnosti. "Jutarnja zvijezda" prva je knjiga u budućem petoknjižju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –