Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Chigozie Obioma

Orkestar manjina

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 04/2019.
  • 484 str., meki uvez
  • ISBN 9789532592504
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nigerija, Afrika, dvijetisućite godine. Chinonso Olisa zakleti je ljubitelj svega krilatog – ima svoju malu peradarsku farmu i živi skromno, ali mirno. Njegov se život okreće naglavce kada upozna Ndali, studenticu farmacije s kojom započinje ljubavnu vezu. Sve teče glatko dok se ne umiješa njezina obitelj koja postaje veliki kamen smutnje njihovoj ljubavi.

U želji da zadrži Ndali i ispuni njihova visoka očekivanja, Chinonso se odvažuje otići u Europu i školovati se. No kada stigne na toliko priželjkivani Cipar, ubrzo postaje lakom žrtvom tuđe zlobe i gramzivosti te vlastite naivnosti. Otvara se Pandorina kutija nezamislivih tragedija i Chinonso sve više čezne za životom koji je ostavio u Africi...

"Orkestar manjina" gotovo je mitski tragično djelo o borbi sudbinom predodređenog pojedinca da ispuni svoje snove i obrani ljubav. Ispisan prekrasnim, bogatim jezikom iz vizure chija, Chinonsova duha čuvara, i natopljen igboom, afričkom kulturom, tradicijom i vjerovanjima, roman nam otvara vrata u raskošnu igbo kozmologiju i nezaborvanu priču koja ostaje u mislima dugo nakon čitanja.

Iz kritike:

Nezaboravan drugi roman... Obiomin roman uzbudljiva je, pedantno skrojena drama ispisana s golemim emotivnim intenzitetom. Njegova inovacija – kombiniranje folklora naroda Igbo i grčke tragedije u kontekstu moderne Nigerije, čini bogato, očaravajuće iskustvo. - Publishers Weekly

Frenetično uvjerljiv, Obiomin drugi roman spektakularan je umjetnički skok naprijed… Riječ je o lingvistički blistavoj, dinamičnoj, fatalističkoj sagi o osobnoj propasti jednoga čovjeka… Tek nekoliko suvremenih romana mogu dostići nijansu zavodljivosti Obiomina istančanog jezika, tu mješavinu engleskog i igbo jezika, uz šarolikost afričko-engleskih fraza i zapanjujuću jasnoću dijaloga. Priča je ekstremna, a tema romana potraga je za milošću nad najkrhkijim stvorenjem – čovjekom. - Eileen Battersby, Guardian

Ispripovijedan glasom chija (duha čuvara) nigerijskog mladića, roman daje sveobuhvatan pogled na prošlost i sadašnjost Nigerije, koristeći mitologiju da smjesti sadašnje vrijeme u svevremensku priču. Orkestar manjina djelo je koje nudi snažan uvid u prilike i nedaće koje su pred čovjekom u potrazi za svojim snovima. - Noah Cruishank, Shelf Awareness

Chigozie Obioma (1986., Akure) rođen je u Nigeriji, a živio je na Cipru i u Turskoj. Danas živi u Americi gdje radi kao profesor književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu u Nebraski. Dobitnik je nagrade Hopwood za fikciju i poeziju, a njegova su djela objavljivana u Virginia Quarterly Reviewu i Transitionu. Za svoj roman "Ribari" dobio je nagradu Oppenheimer i bio je finalist nagrade Man Booker, prve nagrade Centra za fikciju te prve nagrade Edinburškog festivala.

New York Times Sunday Book Review uvrstio je roman "Ribari" u urednikov izbor, American Library Association ga je proglasio jednim od pet najboljih romana proljeća 2015. godine, Publishers Weekly knjigom tjedna, a Kirkus Review’s uvrstio ga je na listu “10 Novels to Lose Yourself In”.

Napisao je i kratke priče "Fishermen" (2011.) i "The Great Convert" (2014.), esej "Audacity of Prose" (2015.) te zbirku pjesama "The Road To the Country" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –