Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Cvijetić

Snijeg je dobro pazio da ne padne

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 05/2019.
  • 152 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535201533
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U odnosu na prethodne knjige Darka Cvijetića, ova, "Snijeg je dobro pazio da ne padne", najzreliji je njegov rukopis do sada, najsloženiji u strukturi, najličniji u temi i izvedbi. Obilježen je ličnim gubitkom, smrću oca, i melankolijom bolnice. Po tome je ova knjiga, rekao bih, celanovska jer ide iznad svjedočenja, govori o ličnom gubitku, ali kao i njegove prethodne knjige govori i o tragičnim događajima iz naših ratnih devedesetih, o posljedicama koje traju i danas, a istovremeno je neka vrsta njegove rekapitulacije dvadesetog stoljeća.

Da bi se takva stvarnost tačno opisala, ovaj jezik nije dovoljan, pa Cvijetić stvara novi, unikatni jezik. Zbog toga on s velikom slobodom ulazi u prostor zabrana, radi najrizičniji posao, gradi neologizme, kreira nove riječi, ali s takvom preciznošću i tačnošću u njihovome značenju da one postaju najbitnije i najviše žive u njegovome tekstu. Zato kažem da Cvijetić spada u vrstu najdragocjenijih pjesnika koji su se dogodili ovome jeziku.

Semezdin Mehmedinović

Darko Cvijetić je rođen 11. siječnja1968. godine u mjestu Ljubija Rudnik. Redatelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Od 2013. godine uređuje književni blog "Hypomnemata". Objavio je desetak knjiga poezije, knjigu priča i roman ''Schindlerov lift'' za koji je nagrađen nagradama ''Kočićevo pero'' i ''Fric''. Finalista je nagrade ''Evropski pjesnik slobode''.

U kazalištu je režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona... Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca BiH i Hrvatskog društva pisaca. Izučio Vrtlarstvo kod Majstora Ivana Obrenova.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –