Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Romana Brolih

Zapinjemo

  • Nakladnik: Hena com
  • 06/2019.
  • 124 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532592566
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Osim brutalno jasne, kratkopotezne osjećajnosti, Romanin rukopis "Zapinjemo" napučen je onim što teče žilama svakog autentičnog pjesnika: dojmljivim slikama. Pročišćen izraz nesebično daje mjesta tajni onog precizno i jasno neizrečenog. Taj izraz osobito uzmiče pred pjesničkim plemstvom tišine; svim onim finim slojevima značenja onkraj otisnute riječi. Ne čudi da je toponim rijeke u nje čest motiv i o kojem piše cijele pjesme. Šuma, rijeka i njezina tišina u ovim pjesmama zovu na spoj, nazovimo to s autoricom – natapanje.

Rijeka, gipkost tog horizontalnog kontinuuma smiruje sva suvišna ispoljavanja, površine, i što je najgore – vulkane lirskoga subjekta. Ali rijeka samo smiruje. Ne zove u korito onako prijetvorno omamljujuće, sirenski. Tišina kao da je jedna od najboljih riječi za rijeku. I za čovjeka koji stoji kraj rijeke. Ili je čak ispod nje.

U rijetkoj karizmi oporosti, Romana Brolih ne koketira, ne zavodi čitateljstvo. No iako je stihovna organizacija prozračna do stanja etera i najčešće minimalistički škrta, autorica specifičnom jezičnom tehnologijom riječi i iskaze dovodi u neočekivane spojeve. Tako nastaju zanosne konstelacije čiju istinu čitatelj lako uviđa. Time nas Brolih nesvjesno pridobiva za svoje putovanje; tiho nas, ali moćno zaljubljuje. I zato se brzo, još od prve pjesme, "Soba", događa ono zbog čega i volimo dobru poeziju: užitak u tekstu.

Romana Brolih rođena je u Zagrebu 1972. Poeziju je objavljivala u časopisima Poezija, Zarez, Vijenac, Balkanski književni glasnik, Treći Trg... Kratke priče su joj objavljene u časopisu Re, u zborniku "Ekran priča 03", u zbirci kratkih priča "Lift" Monitorovog natječaja, časopisu Libra Libera i u Večernjem listu, gdje je za priču Ko je to došel Cilika? dobila treću nagradu, a dvije godine kasnije ušla u uži izbor s pričom Mjesec dana prije danas. Neke je tekstove prilagođavala glazbi, a neki su uglazbljeni.

Prva zbirka poezije "Svemir u prahu" objavljena je 2011. (Stajergraf). Na 16. međunarodnom susretu izdavača Put u središte Europe za zbirku je nagrađena s mjesec dana stipendijskog boravka u Bosanskoj kući u Vranduku kraj Zenice. Druga zbirka poezije, "Tvoja mama ima dečka", objavljena je 2016. (Naklada Semafora). Živi i radi u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –