Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Fernando Aramburu

Patria

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Somun
  • 07/2019.
  • 608 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581507
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vlasnik malog transportnog poduzeća Txato ubijen je u svom baskijskom selu u terorističkom napadu. On je tek jedna u nizu žrtava ETA-e i njezine borbe za samostalnu Baskiju. Njegova je krivnja što nije plaćao danak teroristima. Tko je i zašto ubio ovog Baska, je li to bio netko od suseljana? To su pitanja na koja udovica ubijenog Bittori i njezino dvoje djece traže odgovore.

Kolika je krivnja obitelji njezine nekada najbolje prijateljice Miren i njezina sina, pripadnika ETA-e, koji već godinama leži u španjolskom zatvoru, što o svemu zna njegov brat baskijski pjesnik, a što sestra zarobljena u vlastitom tijelu nakon teškog moždanog udara? Dvije nekoć najbolje prijateljice i njihova djeca nose se s teretom politike i političkih odluka, njihov život nepovratno je obilježen terorističkim činom – mogu li i kako preskočiti zidove mržnje i nerazumijevanja koje su sagradili oni sami i njihova okolina?


"Patria" Fernanda Arumburua je panorama proteklih četrdeset godina španjolske povijesti, knjiga o terorizmu i njegovu besmislu, o odnosu politike i svakodnevice, o velikim malim ljudima i njihovim ljubavima, čežnjama, strahovima, vjeri i njezinu gubljenju, o razumijevanju bližnjega, o tugama i radostima, roman koji se pamti i čita iznova jer govori o svima nama u svijetu bez kompasa.

 

Kompleksno i izazovno djelo… poput sofisticirane plime iza koje sa svakom osekom ostaju novi tragovi u pijesku.
The Washington Post

Malo me knjiga danas može rasplakati, ali na zadnjim stranicama Patrije malo je nedostajalo. Analizirajući društvo do najsitnijih detalja, Aramburu nas potiče da razmišljamo o gorkim podjelama ovoga svijeta i mogućnostima pomirenja. Čitajući Patriju, najviše ćemo naučiti upravo o sebi samima.
The Sunday Times

Već dugo nisam pročitao ovako uvjerljivu i potresnu knjigu, tako mudro napisanu, književno djelo koje je ujedno i rječita oporuka povijesne stvarnosti.
Mario Vargas Llosa, El País

Jednostavno rečeno, sjajan roman… primjer izvrsne književnosti.
J. A. Masoliver Ródenas, La Vanguardia

Izuzetno snažno djelo. Autor opisuje mikrokozmos političkih i društvenih napetosti čija nas čvrsta struktura i emocionalna složenost još jednom podsjećaju kako neodoljiva, sveobuhvatna i snažna književnost može biti.
Die Zeit

Čovječno i dojmljivo književno djelo.
Kirkus Reviews

Silovito poput udarca u lice, s gorko-slatkim svršetkom, ovaj roman vodećeg španjolskog romanopisca pravo je remek-djelo.
The Washington Post

Nezaobilazno štivo za svakoga tko želi razumjeti nedavnu povijest Baskije. Izniman roman, održava napetost pripovijedanja od početka do kraja, snažan i uznemirujuće izazovan.
I. Urrutia, Diario Vasco

Fernando Aramburu (San Sebastián, 1959.) jedan je od najcjenjenijih španjolskih pisaca. Diplomirao je španjolski jezik i književnost na Sveučilištu u Zaragozi. Od 1985. živi u Njemačkoj, gdje predaje španjolski jezik.

Objavio je dvije knjige kratkih priča: "Los peces de la amargura" (2006.), kojom je osvojio Nagradu Mario Vargas Llosa, Nagradu Dulce Chacón i Nagradu Španjolske kraljevske akademije, i "El vigilante del fiordo" (2011.). Autor je devet romana: "Fuegos con limón" (1996.; Nagrada Ramón Gómez de la Serna), "Los ojos vacíos" (2000.; nagrada Euskadi), koji uz romane "Bami sin sombra" (2005.) i "La gran Marivián" (2013.) čini "Trilogiju Antibula" (Trilogía de Antíbula). "El trompetista del utopía" (2003.), "Viaje con Clara por Alemania" (2010.), "Años lentos" (2012.; Nagrada Tusquets Editores i Nagrada za knjigu godine prema izboru madridskih knjižara) te "Ávidas pretensiones" (2014.; Nagrada Biblioteca Breve).

Film "Bajo las estrellas", snimljen prema Aramburuovu romanu "El trompetista del utopia", Španjolska filmska akademija nagradila je Nagradom Goya 2008. za najbolji scenarij nastao prema književnom predlošku.

Roman "Patria" (2016.) donio je Fernandu Aramburuu golem uspjeh kod čitatelja i međunarodne kritike, koja u njemu vidi pisca čije će djelo obilježiti naše vrijeme, a roman je osvojio i brojne nagrade: Europsku nagradu Strega, Nacionalnu nagradu za književnost (Premio Nacional de Narrativa), Nagradu kritičara (Premio de la Crítica), Nagradu Euskadi, Nagradu Francisco Umbral, Nagradu Dulce Chacón, Nagradu Arcebispo Juan de San Clemente, Nagradu Lampedusa, Nagradu Premio Cultura Mediterránea...

Godine 2018. Aramburu je objavio vrlo osobno djelo na granici romana i eseja "Autorretrato sin mí".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –