Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Menasse

Glavni grad

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Latica Bilopavlović Vuković
  • 07/2019.
  • 360 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581477
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovo je priča o jednom kontinentu, jednom gradu i njegovim stanovnicima, koji traže svoj put kroz zbrku 21. stoljeća. Ovo je zabavna satira, kriminalistička priča i komedija običaja… I nipošto na kraju: ovo je lov na jednu misterioznu svinju. Roman o Europskoj Uniji koji je napisao Robert Menasse!

Pet junaka i pet priča što se u nagrađivanom bestseleru "Glavni grad" isprepleću na ulicama Bruxelessa vode nas u samo srce europske političke jave i europskog političkog sna. Čemu (podsjetimo se) Unija? Kako se događa svojim građanima? Što su njezine slabosti, a što njezina snaga, i kako se u njima ogledaju povijest, sadašnjost i budućnost svake od zajednica kojima pripadamo?

Pristigli sa svih strana Staroga kontinenta, noseći svako svoje nasljeđe jezika, vjere, nacije, klase, svjetonazora i iskustva – Menasseovi junaci unose ih u grad u kojemu se kali neka nova Europa. Kakvi će (a i svi mi skupa s njima) izići iz toga kotla? Prodorni pogled jednog od najznačajnijih suvremenih pisaca njemačkog jezika ni na trenutak ne skreće, niti oprašta: Menasseov talent, znanje i humor u "Glavnom gradu" podarili su nam satiru najviše kvalitete, roman koji nam nije mogao stići u bolji trenutak.


Da je Europa dosadna? Kako da ne! Robert Menasse pokazuje da je istina posve drugačija.
Der Freitag

Izniman roman.
Kirkus Reviews

Prvorazredna satira.
Guardian

Robert Menasse, ugledni austrijski pisac, prevoditelj i autor više zapaženih romana, eseja i kulturnoteorijskih knjiga, rođen je 1954. u Beču. Studirao je germanistiku, filozofiju i politologiju u Beču, Salzburgu i Messini. Od 1988. objavio je brojne drame, zbirke pripovijedaka i romane i dobitnik je nekih od najvažnijih književnih i esejističkih nagrada.

Među ostalim, objavio je roman "Don Juan de la Mancha oder Die Erziehung der Lust" (2007.), zbirku kratkih priča "Ich kann jeder sagen" (2009.) i esej "Europski vjesnik: Bijes građana i mir Europe ili Zašto poklonjena demokracija mora ustupiti mjesto izborenoj demokraciji" (2012.; prevela Nataša Medved, Edicije Božičević, 2014.) u kojemu razmatra budućnost Europe i Europske unije kritizirajući priklanjanje renacionalizaciji (osobito u Njemačkoj, ali i drugdje) i pokretima antieuropskih integracija. Za to je djelo 2013. dobio nagradu za najbolju političku knjigu Zaklade Friedrich Ebert i nagradu Heinrich Mann.

Za roman "Glavni grad" (2017.) dobio je najvažniju književnu nagradu na njemačkom govornom području Deutscher Buchpreis. Robert Menasse uglavnom živi u Beču.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –